En tid att förverkliga sina drömmar

Pensionärsdrömmar - börja på Minpension.se
Foto: Per Groth

Det är lätt att bara tänka ekonomi när det handlar om pensioner. Hur mycket blir det? Räcker pengarna? Hur länge ska jag behöva arbeta för att få en bättre pension? Det är lätt att fokusera på problemen och glömma möjligheterna. Att tiden som pensionär kan vara en tid att förverkliga sina drömmar.

Pension är ju för de flesta av oss en tid av möjligheter. Ledig tid som du kan styra över själv. Helst förstås en hälsa som möjliggör att utnyttja den nya friheten till det du vill. Glöm inte drömmarna när du planerar din pensionstillvaro.

När jag tillsammans med några andra pensionsekonomer träffade redaktionen för tidningen M i höstas talade vi särskilt om drömmarna som en viktig bit i pensionsplaneringen. Den här veckan kommer resultatet av våra tankar kring hur pensionen kan planeras bra.dags att drömma

Drömmar behöver inte vara stora och dyra. Det kan handla om att slippa väckarklockan på morgonen, att få läsa tidningen i lugn och ro och att få ta en promenad i dagsljus till dagis för att hämta barnbarnen. Drömmarna kan rent av vara lönsamma. Många pensionärer passar på att starta ett lite företag när de slipper oroa sig för att inte ha pengar till mat och hyra om de slutar jobba. Andra drömmar kan handla om att göra gott och hjälpa till. Det finns många pensionärer bland landets volontärer. Så kanske ska du som planerar att snart gå i pension tänka så här:

  1. Hur ser mina drömmar ut? Små drömmar, stora drömmar, billiga drömmar och dyra. Gör en lista och prioritera. Försök att räkna ut vad drömmarna kostar totalt.
  2. Hur ser min ekonomi ut när jag blir pensionär? Logga in på Minpension.se och få svaret.
  3. Få ihop pusslet. Är det värt att jobba lite längre, spara lite mer eller göra något annat för att få ekonomin att passa till drömmarna? Eller är det bättre att göra avkall på drömmarna? Ju tidigare du börjar fundera desto större handlingsfrihet har du.
  4. Bestäm hur du vill ha det och gläds åt de drömmar som du kan förverkliga.

Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s