Kärlekens högriskprojekt

Ett blogginlägg av: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

Försommaren är romantikens årstid framför andra. Förväntan, blommande äppelträd, nybakade studenter och köer av brudpar i kyrkorna. För nyblivna brudar, och kanske även brudgummar, gäller det dock att hålla huvudet klart och inte glömma ekonomin. Bröllopet kan vara det första steget till en trist pensionärsekonomi.

Ett nygift par går på en äng ner mot havet

Ni vet hur det brukar vara. Efter bröllopet kommer barnen, föräldraledigheten, vabbandet och deltidsjobbet. Det är när första barnen kommer som gapet verkligen uppstår. Männens inkomster brukar till och med förbättras av ett äktenskap – kvinnornas stagnerar och hon hamnar långsamt alltmer på efterkälken. När det är dags för pensionen får kvinnorna i genomsnitt ut 6.000 kronor mindre i pension än männen – varje månad.

Rent ekonomiskt betyder det att kvinnan långsamt blir allt mer beroende av en man – en enda man – som det dessutom krävs att hon fortsätter att vara gift med, helst livet ut. Fast statistiken säger att äktenskapet ofta slutar med att hon blir änka, i snitt i sju år.

Det brukar sägas att kvinnor tar lägre risker, att de är försiktigare med sina pengar än vad männen är.

Men i de fall då kvinnors ekonomi till stor del handlar om mannens ekonomiska resurser så kan vi nog istället tala om ett verkligt högriskprojekt.

Så mycket kan gå fel på vägen: Och så här lätt är det att minska de ekonomiska riskerna.

1. Skilsmässa

Jo, det händer att äktenskapen kraschar. Förra året (2014) gifte sig 47.000 par och 24.000 skilde sig. Skilsmässan sker många gånger när vi paret passerat 40-årsåldern.

I bästa fall delas tillgångarna hyfsat lika. I sämsta fall är både hus, bil och andra tillgångar hans. Hennes inkomster har gått till mat, annat nödvändigt och till barnens kläder.

I 40-årsåldern kan det dessutom vara tufft att komma ikapp på jobbet för den som valt att prioritera familjen under många år.

Minska risken: Dela mera lika. Både på jobbet, hemarbetet och tillgångarna. Se annars till att bli kompenserad om du drar ner på jobbet för familjens skull.

Vårda varandra kan också vara ett bra tips för att undvika att skilsmässan blir av.

Pensioner och skilsmässa, vad ingår i bodelningen?

Inkomstpension – ingår ej
Premiepension – ingår ej
Överförd premiepension – ingår ej
Tjänstepension – ingår ej
Privat pensionsförsäkring – ingår vanligtvis
Kapitalförsäkring – ingår
Källa: Ta makten över din pension, KPA

2. För mycket deltid

Viktigt att säga med en gång: Att jobba deltid några år, till exempel när barnen är små behöver inte vara förödande för pensionärsekonomin. Både i den allmänna pensionen och i tjänstepensionerna finns det skyddsmekanismer som gör att just småbarnsföräldrar inte behöver förlora så mycket framtida pension även om de inte jobbar för fullt. Bäst är skyddet om du inte har så hög lön. Har du en lön på mer än 40 000 kr i månaden kan det däremot bli kännbart att gå ner i deltid många år. Det är framföra allt tjänstepensionen som kan minska rejält. Be att arbetsgivaren räknar ut vad deltiden innebär i minskad tjänstepensionsinbetalning.

Åtgärd: Tipset blir ändå att tänka på vad deltiden betyder för den framtida pensionen.

För att veta mer i detalj hur deltiden påverkar dig som har små barn bör du ta kontakt med arbetsgivaren eller facket där du jobbat. Samma sak gäller om du vill gå ner i arbetstid när du börjar närma dig pensionen.

3. Jobbet blir bara tristare

Långa föräldraledigheter, många vab-dagar och deltid brukar tyvärr få konsekvenser även när lönen ska förhandlas. De riktigt spännande arbetsuppgifterna går ofta till någon annan. Blir du bitter brukar den onda cirkeln vara svår att bryta. Det blir tråkigt på jobbet. I värsta fall påverkas hälsan.

Åtgärd. Dela mera hemma, eller prata med din arbetsgivare och försök hitta en plan för hur du ska klara både familj och karriär. Bättre tekniska lösningar och större möjlighet att jobba hemifrån kan göra underverk.

4. Mest ansvar hemma

Oavlönad projektledare i hemmet kan ju vara helt okej, bara det finns en ekonomisk plan framåt också.

Åtgärd: Bokför matsäckarna, fixande av gympapåsar och läxläsning. Går det inte att dela hyfsat lika så sätt ett timpris på det du gör i hemmet. Se åtgärd 1.

5. Ingen är odödlig

Många kvinnor slutar sina äktenskap som änkor. Det är kvinnorna som överlever sina män, ofta i många år. Vad betyder det för ekonomin att bli ensam kvar?

Åtgärd: Våga tänka tanken redan när ni är unga att det är högst sannolikt att någon av er överlever den andre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s