Nybakad student? Så här slipper du jobba till 70!

student

Grattis alla studenter  och välkommen till vuxenlivet – nu är det bara 50 år kvar till pensionen. Ska den bli  ungefär samma som för dina mor- och farföräldrar säger prognoserna att du kan behöva jobba fram till 70-årsdagen. Men med lite planering behöver arbetslivet inte bli fullt så långt om du inte vill.

Här är en åtgärdslista och sakerna du bör ha koll på. Och kanske också mamma och pappa som börjar närma sig pensionen.

1. Börja jobba tidigt

Japp, så är det. Räkna med att du behöver jobba drygt 40 år för att få en pension som det går att leva drägligt på. Väntar du med att börja jobba på allvar när du närmar dig 30 så kan du snabbt räkna ut vad det betyder. Men ingen panik – du hinner resa och göra roliga saker ändå.

2. Deklarera = orange kuvert

Se till att du kvalar in för att få en deklarationsblankett från Skatteverket. Helst redan nu i sommar.  För det behöver du tjäna mer än ungefär 19 000 kronor i år. Med ett schysst sommarjobb grejar du det.  När du betalar skatt går en del av skatten till din framtida pension. Kvittot är det orange kuvertet. Tjänar du under 100 000 kr så är det rena vinsten för dig. Du betalar mindre skatt än du får i framtida pensionsrätter. Jobbar du svart går du miste om detta.

Skatt och pension hör ihop

student_1

3. Kolla pensionen från jobbet

Här är minimiåldrarna som gäller för att du ska få tjänstepension. Men du måste kolla att det verkligen finns tjänstepension på ditt jobb. Våga fråga! Jobbpensionen brukar vara 4,5 procent på lönen eller 900 kronor om du tjänar 20 000 kr i månaden. Att ha tjänstepension när du jobbar och en hyfsat hög lön är bästa sättet att få en bra pension och själv kunna bestämma när du vill gå i pension- och ha råd med det.

Lägsta ålder när din arbetsgivare börjar betala in till din tjänstepension

Åldersgränser i kollektivavtalen.fotoram

4. Plugga dig till pension

Ska du läsa vidare på högskolan kan du ta ut bidragsdelen på studielånet och få lite framtida pension den vägen. Ett års heltidsstudier ger cirka 7 000 kronor. Men bättre blir det förstås om du har möjlighet att jobba lite vid sidan av under terminerna.

5. Jobba inte för lite…

Deltidsjobb eller jobb i eget företag som inte går så jättebra funkar ett slag, men inte på sikt om du ska få något i pensionskuvertet.

6. … eller för mycket

Att jobba för mycket, så att du blir utbränd eller långvarigt sjuk är inte heller bra för pensionen. Tänk på att du ska orka jobba även när du blivit äldre.

7. Hitta ett roligt jobb

Har du kul på jobbet orkar du jobba längre och har dessutom trevligt alla år du ska vara på arbetsmarknaden. Det kanske är viktigare, även ekonomiskt, än att ha ett halvtristjobb med högre lön.

8. Räkna med att byta jobb

Vem orkar vara drygt 40 år på samma arbetsplats? Var flexibel och räkna med att byta jobb några gånger i livet.

9. Vänj dig vid att spara

En sparbuffert är bra för att t ex kunna köpa en bostad. Men också för att ha pengar om något livet går snett. En tumregen är att spara 10 procent av din lön efter skatt. Det kommer inte alltid att gå, men det är ett bra mål.

10. Stäm av då och då

Det gör du på Minpension.se. Du kan registrera dig redan nu. Men kanske är det mer meningsfullt att vänta några år tills du har fått lite pensionspengar att hålla rätt på.

11. Spricker planerna?

Då får du bita i det sura äpplet och räkna med att jobba långt upp i åren. Men för dig kommer 70-årsdagen bara innebär att du har ungefär 20 år kvar av ditt liv ändå.

Dessutom kan mycket hända på vägen. Förutsättningarna kan se helt annorlunda ut om 30-40-50 år. Men har du koll så har du också lättare att ställa om till nya villor.

Lycka till i livet!

Hur länge behöver vi arbeta för ” lika” pension ?

Student 2

Det här inlägget postades i Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s