Dags för mer flexibel utbetalning av tjänstepensionen

Nu är det dags för ännu ett blogginlägg inför vårt och Svensk Försäkrings gemensamma Almedals-seminarium ”Vad händer med min pension om jag blir 96 år?”. Dagens krönikör är Anna Brink, ekonom på Svensk Försäkring. 


Datum: 140918 Foto: Per Groth

När tjänstepensionen har börjat betalas ut kan man inte ändra utbetalningsplanen under de fem första åren. Nu verkar det vara en förändring på gång som gör det möjligt att anpassa utbetalningarna. Det skulle möjliggöra ett mer flexibelt arbetsliv på äldre dagar.

Anställda med tjänstepension står inför flera val som påverkar såväl den egna pensionen som det ekonomiska skyddet för efterlevande när man dör. I det här blogginlägget tittar vi närmare på ett av valen – hur många år som tjänstepensionen ska betalas ut.

Utbetalningstid kan väljas för hela eller delar av tjänstepensionen, beroende på kollektivavtal. De utbetalningsalternativ som finns att välja mellan är livsvarig utbetalning, det vill säga varje månad livet ut, och tidsbegränsad utbetalning. Utbetalningstiden måste dock vara minst fem år.

Val av utbetalningstid i kollektivavtalade tjänstepensioner

tabell blogginlägg 16 juniPrivatanställda arbetare (Avtalspension SAF-LO) och privatanställda tjänstemän (ITP) kan välja utbetalningstid för hela sin tjänstepension.

Gemensamt för kommun- och landstingsanställda (KAP-KL) och statligt anställda (PA03) är att den förmånsbestämda delen av tjänstepensionen betalas ut livsvarigt. Har man en månadslön som är högre än ungefär 36 300 kronor (7,5 inkomstbasbelopp per år) är en del av pensionen förmånsbestämd.

Har man däremot en månadslön som är lägre än 36 300 kronor är hela tjänstepensionen premiebestämd. I KAP-KL kan man välja utbetalningstid för hela den premiebestämda pensionen. I PA03 är det den delen av pensionen som kallas Kåpan Tjänste, och som kommer från knappt hälften av premieinbetalningarna, som har en valbar utbetalningstid. Resten av tjänstepensionen betalas ut livsvarigt.

Om man inte gör ett val betalas tjänstepensionen ut livsvarigt i tre av kollektivavtalen. Den tjänstepension som sticker ut är Kåpan Tjänste i PA03. Den betalas ut under 5 år om man inte aktivt gör ett annat val.

Tjänstepensionen betalas i allmänhet ut automatiskt från 65 års ålder om man inte aktivt skjuter upp den. Samtidigt blir det allt vanligare att fortsätta förvärvsarbeta efter 65. Det gör det än viktigare att i god tid planera för hur och när tjänstepensionen ska tas ut. När utbetalningarna väl har börjat är möjligheten att ändra utbetalningsplanen nämligen mycket begränsade. Det beror på att utbetalningarna från en pensionsförsäkring under de fem första åren måste göras med samma eller stigande belopp. Den här så kallade femårsregeln kommer från skattelagstiftningen. Den innebär att det inte går att göra ett uppehåll i pensionsutbetalningarna eller att förlänga utbetalningstiden under de fem första åren.

Femårsregeln har kritiserats för att passa dåligt in i ett modernt arbetsliv där livet inte är tydligt uppdelat mellan arbetsliv och pensionärsliv. Det efterfrågas i stället ett regelsystem som möjliggör flexibilitet i utbetalningarna. Ett år som pensionär kanske efterföljs av ett år med förvärvsarbete. Då är det viktigt att tjänstepensionen kan anpassas därefter.

Förhoppningsvis kommer femårsregeln snart att ändras. Vid halvårsskiftet lämnas ett förslag från Tjänstepensionsbeskattningsutredningen om att utbetalningsvillkoren för en pensionsförsäkring ska ändras så att det blir möjligt att göra uppehåll i pensionsutbetalningarna under de fem första åren eller förlänga utbetalningstiden från fem år till en längre period även efter att pensionen börjat betalas ut.

Förslaget gäller inte bara för tjänstepension utan också för privata pensionsförsäkringar. Vi håller tummarna för att förslaget blir verklighet. Ökad flexibilitet i uttagsvillkoren skulle göra det möjligt för fler människor att anpassa sin pensionsinkomst efter de egna behoven.

Det här inlägget postades i Almedalen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dags för mer flexibel utbetalning av tjänstepensionen

 1. Kerstin Sönnergren Lunnelid skriver:

  Hej!
  Har det hänt något på området att ändra utbetalningsår på tjänstepensionen?
  Eller är det något på gång?

  • eklundmaria skriver:

   Hej Kerstin!
   Tyvärr inget nytt ännu. Det val du gör inför uttaget av din tjänstepension går inte att ändra.
   Hälsningar
   Maria på minPension

 2. vitek skriver:

  är femårsregeln ändrat!!! kan man ändra från 10 år till 5 år!!!

  • eklundmaria skriver:

   Hej!
   Det som har hänt är att Tjänstepensionsbeskattningsutredningen vid halvårsskiftet 2016 lämnade ett förslag om att ändra utbetalningsvillkoren för en pensionsförsäkring så att det blir möjligt att göra uppehåll i pensionsutbetalningarna under de fem första åren eller förlänga utbetalningstiden från fem år till en längre period även efter att pensionen börjat betalas ut. Ingen ändring ännu alltså. Hälsningar Maria på Minpension.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s