Därför har det blivit viktigare att pensionsplanera

Här kommer det sista inlägget i bloggserien inför vårt seminarium i Almedalen ”Vad händer med min pension om jag blir 96 år?”. Dagens inlägg är skrivet av Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension. Hoppas vi syns i Almedalen!

Almedalen

Det var lättare förr. Pensionsåldern var cementerad vid 65 och pensionen blev vad den blev. Ofta räckte den rätt bra.  Morgondagens pensioner verkar vara betydligt mer flexibla. Både när det gäller uttagsålder och storleken på den pension som ska betalas ut. Pensionsplanering blir en viktigare bit i våra liv.  

En del av enkelheten från förr finns dock kvar . För den som arbetar, deklarerar sina inkomster, har ett kollektivavtal och orkar jobba på upp i åren så blir det nog ganska bra.

Den som inte orkar eller kan jobba kan också via våra trygghetssystem räkna med att få en pension som i alla fall räcker till det nödvändigaste.

Det är för dem som vill ha lite mer, eller för den som vill gå en annorlunda väg i livet, som pensionsplaneringen kan behövas.

Alla har inte en fast anställning från unga år och fortsätter inte att jobba till 65 plus någonting. Alla har inte arbetat hela sitt liv i Sverige. Alla har inte varit anställda, utan har kanske arbetat som egna företagare eller på arbetsplatser där det  inte funnits kollektivavtal. Det kan rent av vara så att den strömlinjeformade vägen till pensionen håller på att bli något för en allt mindre grupp.

Här är några andra trender:

*Andelen som börjar ta ut sin pension vid 65 års ålder minskar stadigt, istället väljer vi mer fritt att både ta ut pengarna tidigare och senare.

*Många väljer att ta ut sin tjänstepension på en ganska kort tid istället för att ha en livsvarig utbetalning.

*Någon väljer att bara ta ut premiepensionen och fortsätta att jobba som vanligt. Andra tar bara ut tjänstepensionen och väljer att jobba kvar fast i mindre omfattning än tidigare.

*En del väljer att gå i pension ett år, för att nästa år börja jobba igen, kanske på samma jobb eller på ett helt annat. Med en pensionshorisont på kanske 20 år och mer är det inte särskilt underligt att planerna kan ändras under resans gång.

* Många säger sig kunna jobba längre upp i åren, men då vill de inte jobba heltid utan kombinera jobb med pension. En del tjänstepensionsavtal börjar nu utformas för att göra den kombinationen möjlig.

De ändrade uttagsmönstren har dock ett problem. Det blir svårare för den enskilde att i förväg veta hur ekonomin påverkas av de olika valen. Det handlar inte längre om att vara säker på att få en viss procent av lönen som pensionär, eller att arbetslivet upphör tvärt när pensionen börjar tas ut.

En långsiktig pensionsplanering kan också behöva revideras, flera gånger, under resans gång. Pensionen bestäms inte bara av din lön och hur länge du jobbar. Den styrs av börskursernas värdeutveckling, eller politikernas pillande i skattetabeller och regler för pensionssparande. Till det kommer det oförutsedda som kan hända på vägen, som sjukdom och arbetslöshet.

Sist men inte minst handlar det också om hur länge vi ska leva, en inte oviktig parameter när pensionen ska planeras. För 40 år sedan var 15 år en lång pensionstid för de flesta. Nu känns 20 år som pensionär som ett basalternativ. Det ställer nya krav på försäkringar och rent sparande. Läs mer i vårt tidigare blogginlägg ”När ska du dö?”

På Minpension.se är vi väldigt stolta över vårt verktyg som ger alla som jobbar i Sverige en möjlighet att på ett enkelt sätt planera sin pension. Hittills har nästan 2,5 miljoner personer hittat till oss. Men vi vill förstås nå så många som vi bara kan.

Under Almedalsveckan kommer vi därför att presentera vårt nya samarbete med SPV, en arbetsgivare som valt att göra det möjligt för de anställda att logga in på Minpension.se direkt på intranätet.

Vi kommer också, tillsammans med Svensk försäkring att medverka i seminariet ” Vad händer med min pension om jag blir 96 år? ”.

Mer om våra seminarier kan du läsa här >>

 

Det här inlägget postades i Almedalen, Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s