Hur går det med pensionerna efter slopad avdragsrätt

Publiken intar sina platser

Publiken intar sina platser

Ett blogginlägg av Anna Brink, ekonom på Svensk Försäkring

Den svenska befolkningen lever allt längre. Den som fyller 65 år i år kan förvänta sig ett sju år längre liv än den som fyllde 65 när ATP-systemet infördes 1958. Den ökade livslängden betyder att vi måste jobba längre för att få en bra pension. Den betyder också att vi måste spara mera på egen hand under de yrkesverksamma åren. Pensionssparande har hittills varit förknippat med avdragsrätt, men den dörren stängs vid årsskiftet. Hur ska man då spara till pensionen? Dessa frågor lyftes på tisdagen av Svensk Försäkrings vd Christina Lindenius när Svensk Försäkring och Min Pension höll seminarium med rubriken ”Vad händer med min pension om jag blir 96 år?”.

Det var en stor publik som lyssnade till vad socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Cecilia Hermansson, seniorekonom på Swedbank och forskare på KTH, hade att säga i detta ämne. I en efterföljande paneldiskussion deltog Skandias vd Bengt-Åke Fagerman, AMF:s vd Johan Sidenmark och Ole Settergren från Pensionsmyndigheten. John Chrispinsson var moderator.

Annika Strandhäll underströk att finns en bred politisk enighet om att slopa avdragsrätten för privat pensionssparande, inte minst för att systemet har oönskade fördelningseffekter.

Avdragsrätten har inte ersatts av någon ny stimulans. Detta har kritiserats från flera håll – bland annat av Svensk Försäkring. Det verkade också som att Annika Strandhäll var öppen för en ny stimulans, dock oklart i vilken form.

I Strandhälls betraktelse över pensionssystemet lyfte hon särskilt fram jämställdhetsperspektivet. Pensionssystemet är i sig neutralt, men eftersom vi har ett arbetsliv som inte är jämställt blir inte heller pensionerna jämställda. Åtgärder för att förbättra kvinnors pensioner måste därför vara inriktade på att förbättra kvinnors situation på arbetsmarknaden, bland annat genom att minska deltidsarbetet och att göra det möjligt att orka arbeta längre.

Cecilia Hermansson fokuserade på varför det är så svårt för många att spara långsiktigt. Människors bristande självkontroll, tendens till prokrastinering, överoptimism och – min favorit – hyperboliska tidsinkonsistens gör det svårt för människor att agera ekonomiskt rationellt när det gäller långsiktigt sparande. Hyperbolisk tidsinkonsistens kräver förstås en förklaring. Det betyder att inför valet att få 100 kronor idag eller 115 kronor imorgon väljer man att få 100 kronor idag, samtidigt som man föredrar att få 115 om 31 dagar framför 100 kronor om 30 dagar.

Enligt Hermansson krävs det kreativa insatser från både politiskt och privat håll för att stimulera det långsiktiga sparandet. En morot från politiskt håll skulle kunna vara i form av ett skatteincitament riktat mot de grupper som har de största behoven. Från privat håll skulle man kunna tänka sig olika lösningar. Hon föreslog bland annat ett system med öresutjämning, så att man vid varje köp automatiskt sätter av en liten slant till långsiktigt sparande. Dessutom kan en sparprodukt med inlåsning vara till hjälp.

panelenBengt-Åke Fagerman var förvånad över att avdragsrätten slopas utan att den ersätts av någon annan stimulans och lyfte fram att två miljoner personer har ett privat pensionssparande. Vi ser en utveckling där äldre drar på sig mer och mer skulder, så förr eller senare kommer bristen på privat sparande att drabba statsbudgeten, var hans dom.

Att många kommer att vara skuldsatta när de går i pension bekräftas också av en ny opinionsundersökning som Novus har gjort på uppdrag av Svensk Försäkring. Av de drygt 1000 tillfrågade personerna uppgav 59 procent att de vet eller tror att de kommer att ha skulder den dagen de går i pension, främst i form av bostadslån.

Johan Sidenmarks perspektiv på privat pensionssparande var ett annat. Många av AMF:s kunder har inte råd att spara privat och har därför inte heller rekommenderats att spara på det sättet. Han tog också upp frågan om temporära uttag av tjänstepensionen, något som han menade var en fattigdomsfälla. Hela 35 procent av AMF:s kunder tar ut tjänstepensionen på kort tid. Detta görs trots att livsvarigt uttag är förvalsalternativ – det krävs alltså ett aktivt val för att ta ut tjänstepensionen på kortare tid.

Ole Settergren gav ytterligare ett perspektiv. Han menade att samtidigt som det finns många personer som får låga pensioner finns det andra som är överförsäkrade, som helst enkelt har för hög pension och spelar golf istället för att arbeta. För dem har avdragsrätten varit alltför generös, både för privat pensionssparande och för tjänstepension.

 

Det här inlägget postades i Almedalen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s