Så blir pensionspusslet enklare

KPAMer digitalt, enklare språk, ett ställe att gå till och bättre samarbete mellan alla dem som jobbar med frågan.

Det fanns gott om idéer på KPA:s frukostseminarium om just hur pensionspusslet ska bli enklare att lägga.

Just nu är pusslet svårlagt. Annika Creutzer, dagen moderator, har skrivit en hel bok som hjälp till den som passerat 50 och som behöver vägledning för att se till att pusslet läggs så bra som möjligt för att ge en bra pension.

Informationen finns, hur mycket som helst. Problemet är att pusselbitarna är så många att det blir väldigt svårt att enkelt hitta de bitar som behövs för just dig.

Både arbetsgivare och fack på den kommunala sidan är eniga om att det behövs ett samlat grepp.

– Det här är en prioriterad fråga, sa Lars Fresker, ordförande för OFR, offentliganställdas förhandlingsråd. Men man kan komma långt med information och vi tycker att det går åt rätt riktning. Ett brev i brevlådan räcker inte. Många förstår att det här är viktigt, de kommer på våra informationen och de förstå att det faktiskt inte är så krångligt.

Allt fler hittar också till Konsumenternas.se, som enligt chefen Anna-Karin Baltzari Danfors har en miljon besökare till webbplatsen. Jämförelser är populärast.

– Men det vanligaste klagomålet är att de är missnöjda med utbetalningstiden för tjänstepensionen. Det är tydligt att konsumenterna knappt läser breven från försäkringsbolagen som de får inför pensionen. De är för komplicerade och för tråkigt skrivna och risken är stor att kryssen hamnar fel.

Enklare information och gärna på ett och samma ställe är ett av önskemålen. Minpension.se har kommit en bit på väg för att må det målet, men det finns en hel del kvar att göra. Anders Lundström, vd för Minpension.se ser behoven av enkelhet och tillgänglighet.

– Men vi ska inte glömma att många lever i ett digitalt utanförskap. Hos oss får de hjälp via telefon och de är de mest nöjda användarna av Minpension som vi har idag.

Det här inlägget postades i Almedalen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s