Vi sköter oss inte

Ett blogginlägg av Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

Två spännande seminarier på en och samma dag.

Förmiddagen hos SEB visade tydligt att det blir knepigt att klara av en åldrande befolkning som inte jobbar och som kan kräva mycket välfärd. På eftermiddagen visade Pensionsmyndigheten och SCB att längre arbetsliv inte är något vi verkar satsa på. Vi plockar ut pension allt tidigare.

Vi har hört det rätt många gånger vid det här laget. Med en befolkning där medellivslängden ständigt ökar så fungera det inte att vi slutar jobba vid ungefär samma ålder som förut.

Staplarna och diagrammen talar sitt tydliga språk. Medellivslängden ökar med ungefär två år för varje decennium, vilket innebär att på femtio år så har vi i genomsnitt blivit tio år äldre. Ska vi få pensioner som går att leva på borde vi jobba längre.

Ska vi dessutom ha en välfärd där vi som gamla kan räkna med att få den vård och omsorg vi förväntar oss kan det behövas ytterligare pengar för att få det hela att gå ihop.

Om välfärden i den demografiska motvinden handlade SEBs seminarium. Uppgiften känns inte som en quick fix.

Jens Magnusson, SEB:s välfärdsekonom gav en ganska mörk bild om hur framtiden ser ut. Kraftigt höjda skatter är en väg, höjda pensionsåldrar en annan och ett större inslag av privat finansiering. Eller en blandning av alltihop. Inget av det ärsärskilt populärt.

Välfärdsexperter; Annika Sundén och Joakim Palme

Välfärdsexperter; Annika Sundén och Joakim Palme

Palme förklarade att problemen är ännu värre om vi ser de regionala obalanserna som också finns. En del kommuner har både en åldrande befolkning och ungdomar som flyttar från kommunen så fort de kan. För de kommunerna är tänkbara utvägar kraftigt höjda skatter eller möjligen försäkringslösningar av olika slag.

Men han betonade också att problemet med åldrande befolkning och ökat tryck på välfärden inte är något som bara blir värre och värre över tid. Det är ett problem som peakar om några årtionden och sedan blir det mera stabilt.

– Jag tror inte på konceptet att hela Sverige ska leva. Det är naivt att tro att vi kan vända den nuvarande utvecklingen. Men vi kan omfördela fördelningen mellan lokal och statlig skatt.

Se över skatterna och effektivisera välfärden, föreslog Annika Sundén. Men välfärdens dilemma är att det är svårt att öka produktiviteten och att vi efterfrågar tjänsterna mer när de blir bättre. Samtidigt vill vi ha mera fritid och gå tidigare i pension.

Den politiska delen av panelen hängde på.

Fredrik Reinfeldt: Fler kan jobba mer

Fredrik Reinfeldt: Fler kan jobba mer

Fredrik Reinfeldt, f d statsminister och bland annat känd för att han skrämde upp oss med att säga att vi kan räkna med att få arbeta till 75 års ålder, tycker fortfarande att mer skatt via fler arbetade timmar är den bästa vägen att gå. Receptet är att börja arbeta tidigare, att fler kvinnor arbetar mer och att de som kommer hit från andra länder får ett arbete snabbare än idag.

Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör ser helst att högre skatter löser problemet. Det finns ett folkligt stöd för offentligt finansierad välfärd menar hon. Men för att höja skatter behövs ett brett politiskt samarbete. Annars blir det svårt.

Kunskapslyft för bättre integration vill hon också ha.

Men om mer arbete, mer skatt och bättre effektivitet var temat för förmiddagen så var temat för eftermiddagens seminarium snarare att vi  inte alls vill jobba särskilt mycket mer.

– Vi tar ut vår pension något tidigare än tidigare, säger Ole Settergren på Pensionsmyndigheten.

Gapet växter. Skillnaden är nästan två år mellan den ålder när vi tar ut den allmänna pensionen och när vi borde göra det för att få samma nivå som tidigare generationer. Källa: Pensionsmyndigheten.

Gapet växter. Skillnaden är nästan två år mellan den ålder när vi tar ut den allmänna pensionen och när vi borde göra det för att få samma nivå som tidigare generationer. Källa: Pensionsmyndigheten.

– Den alternativa pensionsåldern stiger, medan den faktiska åldern sjunker.

– Men det finns ett annat mått som samhällsekonomiskt är mer sant, och det är när folk slutar arbeta. Där ser det bättre ut.

Men för att hålla pensionsnivåerna på en hög nivå så krävs att vi närmar oss den alternativa pensionsåldern, den ålder som mer motsvarar tidigare generationers pensionsnivå.

Pensionsåldersutredningen har redan föreslagit höjda åldrar, mer anpassade till de nya livslängdsantagandena. Men det verkar vara svårt att komma till skott med förslagen.

paneldebatt hos PM

Panelen hos Pensionsmyndigheten och SCBs seminarium. Therese Svanström, statssekreterare, Carina Lindfelt, Svenskt Näringsliv, Reneé Andersson, LO, Ulf Kristersson, moderat fd minister och Monica Petersson, moderator.

– Komplicerade frågor, suckar politikerna.

Det är svårt att höja pensionsåldern i Sverige eftersom vi inte har en pensionsålder, säger Ulf Kristersson, tidigare socialförsäkringsminister. ( M) Han ser också att det blir kraftigt ökade kostnader om åldersgränsen för sjukersättning och a-kassa ska följa med uppåt.

LO:s pensionsexpert Reneé Andersson tycker däremot att den kombinationen är en bra idé.

– Vi tycker att man ska ha rätt till både sjukersättning och a-kassa upp i åren om man vill att vi ska jobba till 67. Det skulle förbättra på kort sikt för våra grupper.

Näringslivet är mer intresserade av att öka flexibiliteten för äldre anställda.

– Vi gillar inte höjningar av LAS till 67 eller 69 år. Vi vill hellre ha flexibilitet att hitta andra lösningar som till exempel ha medarbetarna kvar som konsulter, säger Carina Lindfelt, Svenskt näringsliv.

Men sammanfattningsvis verkar inte mycket hända just nu. Terese Svanström Andersson, statssekreterare på Socialdepartementet gav svävande svar på frågan om det inte skulle gå rätt fort att höja den lägsta åldersgränsen för när det går att ta ut sin allmänna pension, idag 61 år.

Men kanske behöver det inte bli så farligt ändå. Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare berättade hur tankarna gick när Sveriges befolkning skulle få telefon. Många oroade sig då för att halva arbetskraften skulle gå åt till att bemanna telefonväxlarna. Inte ens då hade vi järnkoll på framtiden.

Det här inlägget postades i Almedalen, Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s