Klart du får kolla pensionen på jobbet!

Monika Rappe och Britta Lejon i samtal inför vårt seminarium

Monika Rappe och Britta Lejon i samtal inför vårt seminarium

Ett inlägg av Kristina Kamp, pensionsekonom

Du behöver inte skämmas om du loggar in på minpension.se på arbetstid.

Statens Pensionsverk intranätet., SPV, har till och med gjort det lättare för sina anställda att kolla pensionen på jobbet. De kan se hela prognosen på intranätet.

Sedan några veckor tillbaka är det möjligt att via SPV:s intranät gå vidare direkt till Minpension.se och se över sin pension.

Efter tre veckor hade nästan hälften av personalen gett sitt samtycke att de kan gå direkt till Minpensions prognos via jobbet.

Åsa Lindström berättar om SPV:s satsning med att erbjuda pensionsinfo på intranätet

Åsa Lindström berättar om SPV:s satsning med att erbjuda pensionsinfo på intranätet

– Det har blivit enklare att få en samlad bild av pensionen säger 72 procent av dem, säger Åsa Linström, enhetschef på SPV och ansvarig för pilotprojektet.

Att SPV sköter statliga tjänstepensioner betyder inte all alla automatiskt är pensionsexperter. Det finns många som har helt andra funktioner och de har blivit mer nyfikna.

– Det fanns ett intresse direkt, säger Åsa Lindström. Men det kom också frågor om det var ok att titta på pensionen på arbetstid. Självklart ska man ha möjlighet att få koll på sin pension när man jobbar. Vi ser också att många tycker att just lön och pension hör ihop.

SPV har ändå valt att lägga ingången till Minpension.se under förmåner, eftersom tjänstepensionen är just en förmån som ibland både arbetsgivare och fack glömmer att berätta om. En effekt av pilotprojektet är att det finns med som en punkt på utbildningarna till nyanställda.

SPV funderar också redan på hur de kan gå vidare på samma spår. En väg är att erbjuda ett liknande upplägg till andra myndigheter. SPV sköter via sin administrativa tjänst Enklare pensionshantering tjänstepensionen åt omkring en kvarts miljon anställda.

Invändningarna då?

Monika Rappe, Mattias Munter, Carina Lindfelt och Britta Lejon i panelen

Monika Rappe, Mattias Munter, Carina Lindfelt och Britta Lejon i panelen

Når man inte den här vägen bara de redan frälsta, de som redan registrerat sig hos Minpension, undrade Mattias Munter, Skandias pensionsekonom. Hur når man de unga, de som inte är särskilt intresserade av sin pension?

Carina Lindfelt, Svenskt näringsliv, tror att det finns en hel del stora arbetsplatser med många unga anställda där den här typen av information skulle vara bra. Varför inte börja med hamburgerkedjorna.

Men samtidigt är hon oroad för hur informationen ska nå ut till alla mindre företag. Här finns ofta varken intranät eller hr-funktion.

Monika Rappe, SPP, ser också ett problem med att många arbetsgivare behöver ytterligare stöd kring pensioner. Kunskapen är låg och osäkerheten stor även hos dem.

Hon efterlyser också fler spår för att lyckas nå ut till alla.

– Vi har olika intressen. En del gillar hållbarhet, andra gillar spel. Vi måste tänka helt annorlunda och låna från andra branscher.

Britta Lejon, förbundsordförande för ST pekade också på de stora förändringar som skett, inte bara på pensionsområdet, utan på arbetsmarknaden se senaste årtiondena.

– I dag arbetar vi på många olika arbetsplatser och vi växlar också mellan att vara anställda och egna företagare. Då behövs det en oberoende, opartisk, tillförlitlig och heltäckande information som alla kan ta del av. Där är vi inte i dag, tycker hon.

Ann Tapper från KPA, som administrerad tjänstepensionen för kommun- och landstingsanställda, gillar idéen med att kunna ge pensionsprognoser direkt via arbetsgivaren.

– Det är jätteintressant att jobba den här vägen. Tillsammans med vårt informationsarbete är det en enkel väg in. Det är legitimt att göra det här på jobbet och arbetsgivaren står också för ett förtroende som är viktigt.

Hos SPV fortsätter pilotprojektet under hösten. Sedan kommer en större utvärdering att göras för att se hur arbetet ska fortsätta. Men Åsa Lindström är nöjd med vad hon sett hittills.

– Vi kan se att vi når förstagångsanvändare. Jag tror det här är en väg att sänka tröskeln.

Anders Lundström, vd på Minpension.se är också nöjd:

– Vi vill ha så många dörrar som möjligt in till oss. Det här tror jag är en viktig väg att gå.

Det här inlägget postades i Almedalen och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s