Trendspaning Almedalen

Ett blogginlägg av Anders Lundström, vd

Ännu en Almedalsvecka kan läggas till handlingarna med några intensiva, inspirerande, kunskapsinhämtande och roliga dagar. Min smartphone hävdar att jag i genomsnitt har gått 16 km per dag med start 7:30 fram till klockan 23:00 och jag börjar förstå varför mina fötter känns slitna.

Almedalsveckan började för över 40 år sedan när Olof Palme inledde semesterveckan från ett lastbilsflak vid Kruttornet intill Almedalen. De senaste åren har sandaler och kortbyxor allt mer bytts ut mot kostymer och arrangemangen har blivit allt mer påkostade. Almedalsveckan har blivit en miljonindustri som utvecklats till årets bästa vecka för gotlänningarna. Den första trendspaningen är de upprörda känslor som kommer från flera arrangörer och PR-byråer över de hutlösa priserna som tas ut. Exempelvis förde tidningen Resume ut devisen ”Ropen skalla: Flytta Almedalen till fastlandet”. Jämförelse görs med hotellpriser på Manhattan och domen över gotlänningarna och arrangemanget är hård. Almedalsveckan har blivit för kommersialiserad och behöver återgå till de ursprungliga värdegrunderna. ­­­

Almedalen har stagnerat – Under alla de år jag besökt Almedalsveckan har jag fascinerats över hur arrangemanget har växt från år till år. Det har varit svårt att matcha ”supervalåret” 2014 och för första gången sjönk antalet seminarier och dessutom har några dagar varit betydligt lugnare på Visbys gator. Kan konstatera att det varit väldigt svårt för arrangörer att beräkna hur många som kommer till seminarier. Vid flera seminarier var det kö utanför och folk fick vända medan jättebra arrangemang besöktes av endast 5-10 personer. Flera arrangörer som jag talat med har varit mycket besvikna och redan börjat fundera över nästa års arrangemang och att eventuellt övergå till andra mötesformer som stängda möten med särskilt inbjudna gäster. En tråkig utveckling.

Hållbarhet – mer än 600 seminarier handlade om vikten av hållbara investeringar och det fanns med som en punkt på alla seminarier som jag besökte – framförallt inom pensionsområdet.

Nu återstår det bara att bara att packa ihop alla tillhörigheter och resa hem med en massa inspiration för hösten!

Trevlig Sommar!

Anders Lundström, vd

Det här inlägget postades i Almedalen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s