Därför ska du pensionera dig på sommaren

Viken_6_copySå här års är den optimala tiden att pensionera sig. Inte för att det kan kännas extra skönt att få stanna kvar i sommarvärmen. Nej, det är kombinationen av månadernas placering i almanackan och en titt i skattetabellen som gör sommaren till en utmärkt tid att gå i pension. Men inte för alla.

En hyfsad pension kräver många år på jobbet, tjänstepension och kanske också lite eget sparande. Det har vi redan lärt oss.

Det som det inte brukar pratas lika mycket om är vilka skattekonsekvenser det får att byta jobb mot pension. Inte nog med att pensionen ofta är lägre än lönen, skattesatsen är dessutom högre. Det har vi skrivit om i tidigare blogginlägg >>

Skillnaderna är faktiskt så stora att det kan spela en betydande roll när på året man väljer att gå i pension.

Den skatt du betalar beräknas på de inkomster du har under ett kalenderår. Eftersom sommarmånaderna inträffar ungefär när halva kalenderåret har gått så innebär det att du året därpå kommer att deklarera för både lön och pension. Det innebär många fördelar:

  • Du kan fortfarande utnyttja jobbskatteavdraget på de delar som är lön.
  • Du behöver inte ta ut så mycket pension (på vilken skatten är högre än på lön. Extra hög skatt är det på pensioner som du tar ut före det år du fyller 66 år).
  • Du hinner tjäna in extra pensionsrätter till den allmänna pensionen. Det kan även påverka tjänstepensionen positivt.

Sammantaget finns det ekonomiska fördelar med att härda ut några månader extra på jobbet istället för att lämna vid ett årsskifte. Du kan också unna dig att gå i pension några månader tidigare än du tänkt dig eftersom det inte är särskilt lönsamt att fortsätta fram till nästa årsskifte.

I tabellerna nedan har vi utgått från en tänkt total pension på ungefär 65 procent av lönen och har en skattesats på 32 kr. Hur stor pensionen blir i verkligheten kan variera väldigt mycket. Vad din pension kan tänkas bli tar du enkelt reda på genom att göra en pensionsprognos på Minpension.se.

Tabell blogginlägg 13 augusti_1

Året därpå uteblir förstås effekten, och då är det de lägre beloppen som gäller.

För den som pensionerar sig vid 65 års ålder minskar skatten något på pensionen året därpå, alltså det år man fyller 66 år.

Inget för dig som har egen firma

Om du har eget företag ska du däremot tänka lite annorlunda. Betalar du dina egna sociala avgifter finns det skattemässiga vinster med att börja plocka ut den allmänna pensionen och därigenom minska de sociala avgifterna från 28,97 till 10, 21. Men för att få den skatterabatten måste du ha tagit ut pension hela året. Här är det alltså årsskiftet som gäller – och så förstås att du fortsätter att jobba fast du tar ut pensionen.

Blogginlägg av Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det här inlägget postades i Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s