Politiker lever inte så gott som de tror på sin pension

Töreboda_2_copyrightPolitikernas pension är i fokus igen. En undersökning från SVT visar att en hel del av riksdagspolitikerna utnyttjat möjligheten till inkomstgaranti efter att de blivit av med sin riksdagsplats. Garantin innebär att de kan fortsätta att kvittera ut betydande inkomster, som längst i 15 år fram till 65 års ålder.

Tanken är att inkomstgarantin ska vara ett skydd på vägen till annat jobb. Med ny lön ska ersättningen trappas av. Men en hel del av de före detta ledamöterna tar ganska lång tid på sig innan de hittar annan försörjning. Sett ur pensionssynpunkt kan det dock visa sig vara en rätt oklok strategi.

Inkomstgarantin är visserligen pensionsgrundande och ger pensionsrätter i den allmänna pensionen. Men det gäller bara de fem första åren. Den som gjort sin pensionsprognos vet att det behövs ganska många års inkomster för att få en bra pension och att tjänstepensionen är viktig.

Någon tjänstepension utbetalas inte till de före detta riksdagsmännen. Inkomstgarantipengarna ger heller inget jobbskatteavdrag så skatten blir hög.

Reglerna kring riksdagsmännens pensioner har nyligen ändrats. De nyvalda har inte samma förmåner. De riksdagsmän som valdes in för första gången efter förra valet har en fallskärm i två år.

När det gäller kommunala politikerpensioner gäller också särskilda regler, som alltså skiljer sig rätt mycket från dem som gäller för vanliga löntagare.

Även här är det lätt att tro att det kan gå att leva gott på de visstidspensioner som betalas ut, med ungefärligen samma regelverk som för riksdagspolitikerna. Här finns det dock gott om utrymme för lokala tillämpningar i respektive kommun. Blivande politiker gör bäst i att kolla vad som gäller.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s