Fler nyheter om pensionen

Pengar och spargrisVi har tidigare berättat om att prognosen för inkomstpensionen har höjts på Minpension.se. Här kommer fler nyheter om din pension som du bör ha koll på.

För dig som börjat ta ut pension

Även de som redan gått i pension får förändrad pension nästa år.  Inkomstpensionen höjs medan garantipensionen sänks. På Pensionsmyndighetens webb kan du läsa mer >>

Höjt bostadstillägg för pensionärer

Bostadstillägget före pensionärer som fyllt 65 år höjs från den 1 september. Höjningen är maximalt 100 kronor per månad. Tillägget beräknas på 95 procent av bostadskostnaden istället för 93 procent. Läs mer om bostadstillägg här >>

Nyheter i budgeten som kan påverka din pensionsplanering

Regeringens budget lämnas till riksdagen den 21 september. Här är några av förslagen:

Högre skatt för äldre
De sociala avgifterna höjs för dig som har eget företag och som fyllt 65 år eller tar ut hel allmän pension. Den särskilda löneskatten, som höjningen kallas är 6, 15 procent. Det innebär att arbetsgivaravgiften och egenavgiften blir 16,36 procent. Det blir alltså något dyrare att anställa äldre samt att ha ett eget företag när du är pensionär. Däremot finns det dubbla jobbskatteavdraget kvar för äldre som fortsätter att arbeta. Avdraget gäller från det år du fyller 66 år, i år alltså för dem som är födda 1949 och tidigare.

Avdragsrätten slopas
Rätten att göra avdrag för premier för pensionsförsäkringar slopas helt. I år har det maximala avdragsgilla beloppet varit 1 800 kronor.

Anställda som inte har någon tjänstepension och egenföretagare ska undantas från reglerna.

Sänkt skatt för pensionärer
Pensionärer som fyllt 65 år med inkomster upp till 10 000 kronor i månaden får höjt grundavdrag så att de inte får högre skatt än löntagare yngre än 65 år. Skatten sänks även på pensioner upp till 20 000 kronor i månaden, för den som fyllt 65 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s