Höjd a-kassa ger mer pension

Viken_12_copyrightDen 7 september höjdes taket för a-kasseersättning.  Pengarna från a-kassan är skattepliktig inkomst och därmed ger de framtida pension. En inkomstförsäkring ger däremot inget extra till pensionen.

Det nya taket innebär att det högsta belopp som betalas ut per dag höjs från 680 till 920 kronor de första dagarna. Därefter ligger taket på 760 kronor per dag, även det en höjning mot tidigare. Grundbeloppet höjs från 320 till 365 kronor.

Precis som lön, föräldrapenning och sjukpenning är a-kassan pengar som du ska betala skatt för. Det innebär också att de ger pensionsrätter i framtiden.

Höjs ersättningen så blir det alltså mer pengar till den framtida pensionen.

Inkomstförsäkring ger inte pension

Även om taket i a-kassan höjs så att den som har en månadslön på upp till 25 000 kronor får 80 procent av lönen i ersättning de första månaderna, så påverkas ekonomin mer för den som har högre lön än så. Flera fackförbund erbjuder sina medlemmar möjlighet att teckna en inkomstförsäkring, som ger mer pengar vid arbetslöshet.

Den ersättningen är däremot inte pensionsgrundande. Den betraktas som ett försäkringsbelopp som betalas ut och ingen skatt dras på pengarna.

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s