Tjänstepension bästa förmånen – men tjejer gillar gymkortet bäst

Tjanstepensionensdag_storTjänstepensionen är den jobbförmån vi sätter högst värde på. Men bland unga kvinnliga anställda är friskvårdsbidraget populärast.

Tjänstepensionen är populär, i synnerhet hos dem som närmar sig pensionsdagen. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av organisationerna bakom Tjänstepensionens dag. Söndagen den 27 september uppmärksammas tjänstepensionen, som de flesta av oss får utöver den allmänna pensionen i det orange kuvertet.

Tjänstepensionen är en av flera löneförmåner som kan förekomma på en arbetsplats. Det kan vara allt från gratis kaffe till tjänstebil. En del av förmånerna är synliga här och nu. Tjänstepensionen börjar betalas ut först när du slutat arbeta. Men då kan det handla om väldigt mycket pengar.

Undersökningen visar att framför allt de äldre värdesätter tjänstepensionen.  Bland dem som fyllt 50 år svarar mer än varannan att det är den viktigaste löneförmånen.

Friskvårdsbidraget är också populärt. Speciellt unga tjejer, i åldern 15-29 år gillar att få ett gymkort eller någon annan typ av friskvårdsbidrag från jobbet. Tjänstepensionen kommer först på andra plats.  Även äldre kvinnor värdesätter friskvårdsbidraget, mer än vad män i motsvarande ålder gör.

Ekonomiskt är det tjänstepensionen som är den i särklass värdefullaste förmånen på jobbet. För den som har en genomsnittlig inkomst betalar arbetsgivaren in drygt en tusenlapp i månande till tjänstepensionen.  För pensionärer kan tjänstepensionen utgöra 20 procent av pensionen och mer. Men det är inte självklart att alla arbetsgivare erbjuder tjänstepension.

– Bra att så många förstår att tjänstepensionen är en viktig förmån, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se. Ju tidigare man börjar tjäna in till tjänstepensionen desto mer pengar kan det bli. Därför jobbar vi för att få fler intresserade av pensionen.

Tabell förmåner

* Så har vi räknat:
Vissa förmåner är skattefria, andra betalar du skatt på, till exempel tjänstepension och indirekt möjligheten då du tränar på arbetstid. Vissa förmåner ska redovisas som skattepliktig förmån.

Tjänstepensionen: beräknas på en lön på 28.000 kr i månaden, avgiftsbestämd pension.
Kaffet: är beräknat till 5 kronor koppen, 2 gånger om dagen, 200 arbetsdagar
Fruktkorgskostnaden: snittsvar på enkät till företag i Stockholmsområdet.
Friskvårdsbidraget:  snittsvar på enkät till företag i Stockholmsområdet.
Träning på arbetstid: timlön 150 kr i timmen, 40 dagar per år.
Tjänstebil: Förmånsvärdet varierar, läs mer på www.skatteverket.se

TNS Sifos undersökning om löneförmåner

Om Tjänstepensionens dag
Tjänstepensionens dag firas alltid den 27 september, i år (2015) för femte året i rad. Dagen syftar till att uppmärksamma tjänstepensionens betydelse för den framtida sammanlagda inkomsten som pensionär. Collectum är initiativtagare till att införa en egen dag i kalendern för tjänstepensionen. Organisationerna som står bakom dagen i år är Alecta, AMF, Bliwa, Collectum, Fora, KPA Pension, Lärarförbundet, minPension, Nordea Liv & Pension, Offentliganställdas Förhandlingsråd, Pensionsmyndigheten, PRI Pensionsgaranti, PTK, Skandia, SPP, Statens tjänstepensionsverk, Svenskt Näringsliv, Swedbank Försäkring och Unionen. Läs mer på tjanstepensionensdag.se.

 

2 reaktioner till “Tjänstepension bästa förmånen – men tjejer gillar gymkortet bäst

 1. Att ni jobbar för att fler ”inga” att bli intresserade av tjänstepensionen är kanske lite korrektur på, men i övrigt en mycket intressant artikel och samtidig tuppseendeväckande. Vikten av att ha tjänstepension är glasklar!
  //Jörgen

  1. Tack för din uppmärksamhet!

   Och visst är det viktigt att ha tjänstepension som löneförmån. På söndag hoppas vi att många firar Tjänstepensionens dag med oss!

   Hälsningar Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s