Pension är ju total ångest! Hjälp mig!

Patrik Malmquist
Foto: Frank Mortensen

Text: Patrik Malmquist, utvecklingschef på Min Pension

Efter en månad på jobbet som utvecklingschef för Min Pension känner jag mig ödmjuk för den enorma utmaning Min Pension och hela Pensionssverige står inför. Pension är ett komplext ämne med många parametrar, samtidigt som vi har ett samhälle där fler och fler saker kräver vår uppmärksamhet. Vi människor får allt mindre tid att sätta oss in i komplexa ämnen och förväntar oss att med ett tumtryck få koll på vilket ämne som helst via mobilen.

Ångest!

När jag i mitt förra jobb intervjuade användare om pension sa en av dem ”Pension är ju total ångest!” . Detta beror nog på många anledningar; att man har för många val, att man som vuxen förväntas ta ansvar för viktiga delar av sitt liv och att det handlar om mycket pengar vilket leder till ångest, att det ligger långt bort i tiden, att det känns som att man ändå inte kan kontrollera sin situation och vem vet hur länge man lever?  I rapporten ”Att gå i pension – varför så krångligt?” är Riksrevisionens analys ”… att valfriheten i pensionssystemet som helhet i praktiken är begränsad för de flesta, och att utformningen av förval är bristfällig utifrån ett helhetsperspektiv. Den enskilde som vill välja ges inte tillräckliga förutsättningar för detta. Därmed uteblir de positiva effekter som valfriheten skulle kunna leda till om den enskilde kunde anpassa pensionen efter sina egna preferenser.” Vem i Sverige har större chans att bidra till en bra lösning kring detta om inte Min Pension?

Hur utvecklar en 16-åring en sökmotor som är 47 % mer exakt än Google?

För ett par veckor sedan fick den blott 16-årige utvecklaren Anmol Tukrel från Canada mycket uppmärksamhet när han gick ut med sin sökmotor som enligt uppgift är 47 % mer exakt än Google. Anmols idé är att personifiera sökning så att den blir anpassad efter den som söker. Och i en värld där allt blir mer komplext och användarna får mindre tid är nog just detta lösningen på många olika system. Att man helt enkelt kan få en mer personifierad värld.  Man brukar säga att man ska prata med bönder på bönders vis och med lärda på latin. Kanske detta går att göra med pensionsinformation också. Men det handlar inte bara om att svara på frågor utan  också att hjälpa användare att förklara vilka frågor de borde ställa baserat på vem de är.

Jag behöver din hjälp

Som ny på jobbet börjar jag med att lyssna in och lära mig området och behöver därför lite hjälp. Vad tror du är lösningen på att få fler människor engagerade i pension? Vad tror du skapar positiva effekter för den enskilda individen? Vilket informationsbehov skiljer unga vuxnas från dem som är mitt i livet och dem som närmar sig pensionen? Hur får man de olika grupperna att bli engagerade? Skriv gärna till mig om dina tankar. Jag vill ha både problem och lösningar. Du når mig på patrik.malmquist[a]minpension.se. Vilket spännande  jobb detta ska bli!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s