Det nya pensionärslivet – så vill vi ha det

volvo cars okt 15

Besök på Volvo Cars 5-6 oktober 2015.

Står på Volvo och pratar pension. Ämnet för dagen – hur mycket blir det om jag går tidigare i pension? Frågan kommer både från höga tjänstemän och från dem som jobbat på golvet i 40 år.

Att jobba längre, även om det kan innebära tusen kronor och mer i månaden i pension, är inget som lockar. Till 62 eller 63 års ålder är nog.

Volvo är inte unikt. Viljan att sluta jobba tidigare än vid 65 år finns på många håll, trots att budskapet att vi ska jobba längre för att klara välfärd och längre medellivslängd inte kan ha gått någon förbi. Säger de något om arbetslivet?

En resa genom Sverige hösten 2015 får mig att undra om livet för 60-plussare håller på att förändras. Det är inte länge en självklarhet att jobba fram till 65-årsdagen och sedan mata duvorna. En mängd andra varianter finns.

Börjar resan i norr. Piteå, Kalix, Luleå. Offentlig sektor. Här handlar frågorna ofta om hur man gör för att jobba längre. Många, mest män, har redan passerat 65-årsdagen och siktar på att jobba något år till. För att det fortfarande är kul, och mer pengar blir det ju också.

Lite längre söderut, Härnösand och i kommunerna i norra Värmland, handlar frågorna mer om hur den skrala pensionen ska bli mer. I glesbygdskommunerna är bostäderna billiga och bostadstillägget är ett välkommet tillskott. Att flytta till mindre längenhet närmare centrum gör sällan boendet billigare. Men bilen är ofta ett måste för att komma till vårdcentralen och affären någon mil bort. Dyrare bilkostnader oroar.

Att många år med deltid och år utan tjänstepension betyder låg pension blir uppenbart i Katrineholm. En pension som även med garantipension landar under 10 000 kronor är tufft, när kommunen lockar med timanställning slår många pensionärer till. Ett välkommet tillskott till ekonomin. Men facket, som kämpar för fler heltidstjänster, är inte lika förtjusta.

Den nya delpensionen, som finns i vissa avtal, ger ökad rätt att minska arbetstiden på äldre dagar. Den rätten uppskattas, trots att det ännu inte finns några pengar att betala ledigheten med.

I Stockholmsområdet kommer många frågor om pensionärsrabatten på SL som går att få för den som kan visa upp ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten. Även här finns det många som räknar på hur mycket mindre det blir om man går tidigare i pension. Eller vilka möjligheter det finns till extraknäck som pensionär.

Framtidens pensionärer verkar vilja ha fler alternativ än först jobba hundra procent – och sedan inte alls. En annan spaning som AMF gjort är att en hel del av dem som blivit pensionärer faktiskt längtar tillbaka.

Fast även då är det inte heltidsjobb som hägrar – och bara en procent kan tänka sig att gå tillbaka och jobba heltid på samma jobb som förut.

Statistik från Pensionsmyndigheten och AMF

Färre pensionerar sig vid 65

uttagsålder

65 år är fortfarande den vanligaste åldern när vi börjar ta ut pension – men andra åldrar ökar. Att ta ut sin pension betyder inte att man behöver sluta jobba.

En av fem pensionärer hade velat gå senare i pension

En av fem pensionärer vill gå senare i pension

En av fem pensionärer tycker att de slutade jobba för tidigt.
Källa: Vintagebarometern,  AMF

intresse att återgå till arbete

En procent av de pensionärerna kan tänka sig att jobba heltid igen på samma jobb som förut:
Källa: Vintagebarometern, AMF

Därför går vi i pension

därför går vi i pension 1

därför går vi i pension 2

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar, Statistik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det nya pensionärslivet – så vill vi ha det

  1. Lars Kvant skriver:

    Varför tas det inte upp skillnader i kontorsjobb respektive tyngre industri?
    Att sitta vid ett skrivbord efter 65 kan väl alla klara, men försök hänga med i snabb produktion…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s