När prästen gör underverk för pensionen

Ett nygift par går på en äng ner mot havetÄr du gift eller inte? I Sverige finns det gott om sambopar, det vill säga folk som lever tillsammans ungefär på samma sätt som gifta, men som formellt sett inte är det. För pensionen kan det ha betydelse om den där ringen sitter på fingret eller inte. Det kan också vara bra om den sitter där före 60-årsdagen.

För oss som blev vuxna någon gång på 1970-talet var det nytt och härligt att kunna leva tillsammans utan något krav på äktenskap och livslång trohet. Att leva som sambo blev ett begrepp. I dag är det många som levt tillsammans utan att vara gifta i flera årtionden. Många börjar alltså närma sig pensionsåldern.

Pension och äktenskap borde egentligen inte ha särskilt mycket med varandra att göra. I de flesta fall spelar det heller ingen roll för din eller din partners pension om ni har ingått det äkta ståndet eller inte.

Men det finns undantag:

1. Överföring av premiepension

Vill du ge bort premiepensionen går det bara att göra till make, maka eller till registrerad partner. Överföringen gäller också bara så länge ni är gifta. Att gifta sig i efterhand hjälper inte heller. Överföringen av premiepensionspengarna sker framåt i tiden, det du kommer att tjäna in från och med nu. Inte det du redan har på kontot.

För den som vill att livspartnern ska ärva premiepensionen som ett efterlevandeskydd går det däremot bra även utan ring. Även här krävs ett aktivt val som du gör i samband med att du börjar ta ut pensionen. Men vilka sambor som helst duger inte. Möjligheten gäller om:

  • Ni är ogifta och sammanbor samt har eller har haft barn tillsammans.
  • Båda är ogifta och sambor men vi har tidigare varit gifta med varandra eller haft registrerat partnerskap.

2. Familjepensionen i ITP2, ( privata tjänstemän födda 1979 och tidigare)

Här finns en inbyggd familjepension för dem som har högre inkomster, över ungefär 40.000 kronor i månaden.  Men den gäller bara för gifta. Sambor får inget, bara de gemensamma barnen, tills de fyller 20 år.

Här går det dock att reparera gamla synder. Den som gifter sig får tillgång till alla pengar, även det som tjänats in före bröllopet.

Men det finns ett viktigt undantag. 60-årsdagen! För den som gifter sig med en ITP2:a som fyllt 60 år krävs fem års äktenskap eller gemensamma barn för att det ska bli några pengar. Kan vara något att tänka på för alla som levt som sambor i många år och vant sig vid det.

För den som valt att ha pengarna i en så kallad tiotaggarlösning ingår inte familjepensionen. Här har man å andra sidan möjlighet att lägga till ett återbetalningsskydd – som gäller även sambor.

Läs mer om ITP2 och familjepension här >>

Har du ITP1, vanligtvis något som gäller för privatanställda tjänstemän födda 1979 och senare, finns inte heller något automatiskt familjeskydd. Du väljer själv om du vill ha det och även sambos omfattas.

De andra stora kollektivavtalen fungerar på liknande sätt. Det finns inget krav på att vara gift för att få ärva pensionspengarna i tjänstepensionen. Men återbetalningsskyddet är oftast något du får lägga till själv.

Läs mer hur det fungerar inom det olika avtalen här:

ITP >>

Avtalspension SAF-LO  >>

Statligt anställda med PA16  >>

Kommunalt- och landstingsanställda KAP-KL  eller AKAP-KL >>

 

 

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s