Trendspaning på Minpension.se

Fotograf: Ingolf. http://bit.ly/1NKrlQN

Fotograf: Ingolf. http://bit.ly/1NKrlQN

Varje dag besöker tusentals människor Minpension.se. Vilka är de? Vad gör de och varför hamnar de där? Lars-Ove Wängemar är ansvarig för statistiken på Minpension.se – här är hans trendspaning. 

Så använder vi Minpension.se

En del av arbetet på Min Pension är att hålla kolla på inflödet av nya användare med tillhörande försäkringar och på hur Minpension.se används. Kontroller ned på försäkringsnivå syftar även till att säkerställa kvaliteten på den information som levereras. Det i sin tur påverkar kvaliteten på de prognosberäkningar som görs.

Idag har Minpension.se informationsleveranser från ca 30 pensionsbolag inklusive Pensionsmyndigheten. Ett normalt dygn inhämtas nya uppgifter för ca 400.000 individer, merparten initierade av en automatisk rutin som innebär att nya uppgifter hämtas en gång per månad per användare och bolag. Men det gäller inte för Pensionsmyndigheten som istället har en online-koppling. Den säkerställer att du får färska uppgifter om din allmänna pension varje gång du loggar in.

Totalt antal registrerade och försäkringar

Idag har Minpension.se drygt 2.475.000 registrerade användare. Om man summerar antalet tjänstepensioner och antalet privata pensioner på alla registrerade användare uppgår antalet tjänstepensioner till drygt 11 miljoner och antalet privata pensionsförsäkringar till cirka 1,5 miljoner. Alltså har en användare i genomsnitt sex försäkringar utöver inkomstpensionen och premiepensionen. Men variationen är stor, det finns exempel på personer som har 30 olika tjänstepensioner.

Antalet nyregistrerade januari – oktober

Vid en jämförelse mellan åren 2014 och 2015 konstateras att inflödet av nya användare är tämligen konstant. Under perioden januari-oktober 2015 uppgick antalet nyregistrerade till cirka 248.00. Det är 300 fler än under motsvarande period 2014. Under våren när pensionsbeskeden skickas ut ökar antalet nyregistrerade markant med mars som toppmånad. I år var det dock färre nyregistrerade under mars jämfört med 2014, men det kompenserades med att det var betydligt fler nyregistrerade under januari och februari.

Trenden att något fler kvinnor än män registrerar sig håller i sig, men övervikten är knapp; cirka 50,1 procent av de nyregistrerade under 2015 är kvinnor. Den största åldersgruppen kvinnor som är registrerade på Minpension.se är födda 1954. Men även bland nyregistrerade 70-talister är kvinnorna nästan lika många som männen. Bland 80-talister har dock männen en klar övervikt.

En relativt stor andel nyregistreringar görs av användare inloggade via Pensionsmyndighetens webb. Under mars var denna andel 55 procent men på årsbasis är andelen drygt 30 procent.

Det finns även möjlighet att ta fram uppgifter om hur stor andel av de nyregistrerade som gjort minst en prognosberäkning. Bland de nyregistrerade 2015 är det cirka 65 procent som hittills genomfört minst en prognosberäkning. Denna andel är betydligt högre bland de äldre. För personer födda 1954 är det cirka 83 procent som genomfört minst en prognosberäkning.

Antalet inloggningar och prognoser januari-oktober

I tabellen nedan finns uppgifter om antalet inloggningar och prognoser under perioden januari-oktober 2014 och 2015.

Lars-Ove_spaning

Att antalet inloggningar och prognoser ökar är en naturlig följd av att det totala antalet användare ökar. En relativt stor andel av de personer som har loggat in utgörs av de som är nyregistrerade under året (cirka 30 procent).

När det gäller inloggningar och prognoser är männen i klar övervikt. Männen gör cirka 65 procent av alla inloggningar och 60 procent av prognoserna. Det faktum att kvinnor är i majoritet bland de nyregistrerade har alltså ännu inte slagit igenom när det gäller inloggningar och prognoser.

Lars-Ove Wängemar

Lars-Ove Wängemar

Text: Lars-Ove Wängemar

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, På gång på minpension, Statistik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s