Dags att rensa uppgifter på Minpension.se


Rensa dina uppgifter på Minpension.seFrån årsskiftet försvinner avdragsrätten för privat pensionssparande för de flesta, och många har nog redan avslutat sitt sparande.
Men vi tror att det finns användare som själva lagt in uppgifter om sina privata pensionsförsäkringar på Minpension.se och sedan glömt att ta bort dem. Dags att rensa alltså!

Det egna sparandet till pensionen är en del av pensionsprognosen och de flest pensionsförsäkringar rapporteras automatiskt in till Minpension.se från bolagen. Annat sparande som inte rapporteras direkt, till exempel IPS-lösningar från bankerna, kan du lägga in själv. Det har många gjort för att få med sina sparade pengar i prognosverktyget.

Från årsskiftet ändras reglerna för det avdragsgilla privata sparandet igen. Det avdragsgilla sparandet försvinner då helt för de flesta löntagare. Men möjligheten finns kvar för dem som har eget företag och för de som saknar tjänstepension på sin arbetsplats. Läs mer om avdragsgillt sparande här >>

Det betyder förstås inte att de pengar som redan avsatts till avdragsgillt pensionssparande försvinner. De redan inbetalade pengarna finns kvar och räknas in i pensionsprognosen precis som förut.

Hur gör jag?

Om du har ett privat sparande som du inte längre sätter in nya pengar till så behöver du inte göra någonting. Annars är det dags att avsluta sparandet för att inte betala skatt två gånger. I fortsättningen får du nämligen ingen avdragsrätt på de redan skattade pengar du sätter in. När du så småningom ska ta ut pengarna beskattas de igen som pensionsinkomst.

Hur fungera det i pensionsprognosen?

En stor del av det privata sparandet kommer in automatiskt till Minpension.se via vårt samarbete med pensionsbolagen. Har du ett privat sparande som redovisas på det sättet uppdateras det automatiskt när pensionsbolagen skickar in dina uppgifter.

Om du har ett privat sparande som inte rapporteras in direkt från banken eller försäkringsbolaget kan du lägga till det själv i prognosverktyget. Fördelen är att pengarna då räknas med i prognosen för din framtida pension och att du vet vad de kan vara värda i framtiden.

Nackdelen med att skriva in sparandet på egen hand är att det då inte sker någon automatisk uppdatering av siffrorna. Du måste sköta det själv, annars riskerar prognosen att bygga på felaktigt underlag.

I tabellen här nedanför ser du hur många privata försäkringar som har matats in manuellt utan att sedan ha blivit uppdaterade.

tabell egeninmatade försäkringar

Det är lätt att glömma bort sparande som lagts in på egen hand. Flera tusen användare har försäkringar som inte uppdaterats på väldigt många år.

Se upp och ändra om det behövs

Vet du med dig att du har ett sparande som du lagt in själv i prognosen kan det vara dags att rensa. Har du rent av lagt in automatiska inbetalningar varje månad fast du nu har slutat att spara? Då riskerar prognosen att bli för hög.

Kolla också att du inte har ett sparande som räknas med två gånger. I takt med att Minpension.se får in fler uppgifter per automatik från försäkringsbolag och banker finns det risk för att din försäkring som du lagt in själv  nu även rapporteras in automatiskt.  Enklast kollar du detta genom att se om det är samma försäkringsnummer som dyker upp två gånger. i så fall är det dags att ta bort det du skrivit in själv.

Glöm inte att uppdatera dina värden. Många skriver värdet på sitt sparande en gång, och glömmer sedan bort det. De försäkringarna kan vara värda både mer och mindre. Se därför till att uppdatera siffrorna med jämna mellanrum, åtminstone en gång varje år, för att få en bra pensionsprognos.

Guide: Så här ändrar du, steg för steg

  1. Logga in på ”mina sidor” på Minpension.se.
  2. Titta på uppgifterna som finns under flikarna ” Privat Sparande ” och ” Tjänstepension”.
  3. Har någon av uppgifterna en liten penna till höger om sig? Klicka på ikonen som liknar en penna för att ändra dina uppgifter.

pennan

Finns det försäkringsnummer som verkar vara dubblerade. Ta då bort det du matat in själv.

Har du en egeninmatad privat försäkring där det fortfarande står att du betalar in pengar fast du inte gör det? Ta i så fall bort den uppgiften.

Kommer mitt sparande i investeringssparkonto med i prognosen?

Investeringssparkonto (ISK) är ett sätt att spara. Kapitalförsäkring är ett annat. Båda kan användas för långsiktigt sparande, till exempel som extrapengar när du har gått i pension.

Till skillnad från det traditionella pensionssparandet finns ingen lägsta ålder när pengarna får tas ut och det finns heller ingen utbetalningsplan i ISK.

Pengarna beskattas också olika. Det gamla pensionssparandet beskattas ungefär som inkomst av tjänst medan ISK och kapitalförsäkring beskattas med en årlig schablon på kapitalet.

Det är med andra ord svårt att lägga in den här typen av sparande i pensionsprognosen. På Minpension.se får vi inte heller uppgifter om ISK och kapitalförsäkringar från banker och försäkringsbolag. Om du ändå vill lägga in sparandet på egen hand är det viktigt att själv fundera på hur pengarna sätts in och hur de ska tas ut. Ska de sättas in i omgångar, kanske som ett månadssparande? Ska uttaget ske på samma sätt, eller som ett engångsuttag?

För att det ska fungera bra i pensionsprognosen är det bra att ha en uppfattning om hur länge insättningar och uttagen ska pågå, så att prognosverktyget räknar rätt. Att lägga till dem till sitt pensionssparande och sedan ta ut dem till något annat bäddar för besvikelser när pensionärslivet ska börja.

Det här inlägget postades i På gång på minpension och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s