Användartester är diamanten i ringen

”Om tala är silver och tiga är guld så är användartester diamanten i guldringen” – Ett inlägg om tester av Patrik Malmquist.

minPension har funnits i över tio år och det är nu dags för renovering. När pensionsportalen lanserades 2004 levererade ett tiotal pensionsbolag uppgifter om allmän pension och kollektivavtalad tjänstepension. Åren som följde ägnade vi åt att få fler pensionsbolag att ansluta sig samt att utöka leveranserna med privat pensionssparande och individuella tjänstepensioner. Nästa utmaning blev att förbättra prognosen för att ge användarna den bästa möjliga helhetsbilden av sin pension. Nu höjer vi ribban ytterligare genom att skapa en samlad och enkel pensionsbild – en bild som är så enkel att du vill veta mer. Vi vill göra en pensionsportal där du som är sällananvändare kan förstå din pension och vad som påverkar den, och där du som är mer kunnig ska hitta alla de smarriga pensionsdetaljer du vill ha.

Nästa steg – användarens epok

För cirka ett år sedan började vi ett stort researcharbete för att ta reda på hur användarens resa på minPension ser ut. Bland annat ville vi förstå när man söker svar och på vilka frågor. Därför har vi under 2015 genomfört flera omgångar med både djupintervjuer och användartester. De första genomfördes under våren på en prototyp av nya minPension byggd med fiktiva siffror. Samtidigt som testerna gav oss en massa bra input var en viktig insikt att testresultatet inte blir riktigt bra förrän man ser sina egna siffror. Därför var det extra spännande när vi i mitten av december kunde genomföra de första användartesterna på den nya alpha-versionen av minPension.

användartester

Prioriteten framåt

Användartesterna i december lärde oss mycket och gav oss ny kännedom om användarnas behov av information och hur de vill få den presenterad. När vi fortsätter renoveringen av minPension under kommande år planerar vi att regelbundet genomföra tester för att säkerställa att vi får en bra tjänst för alla våra användare – både för dem som är under 30 och inte jätteintresserade av pension och för dem som är 62 år och önskar detaljplanera sitt uttag.

användartester_2I början av 2016 skruvar och bygger vi vidare utifrån det koncept vi testade i december. Vi arbetar efter principen Minimum viable product, MWP, se schematisk bild. Arbetsordningen går alltså inte från funktionella måste-krav till visuella trevligt att ha-krav. Eftersom användarens perspektiv och den pedagogiska upplevelsen är viktigast i utvecklingen fortsätter vi att användartesta för att veta att en tänkt funktion fungerar.

Renoveringen av minPension tar mellan två och tre år. Förhoppningen är att efter sommaren 2016 kunna presentera en publik betaversion som allmänheten kan testa och ge sin feedback på.

Är du intresserad av att följa vår resa framåt ska du hålla utkik här på bloggen. I blogginlägg längre fram kommer vi berätta mer om användarresan och de insikter vi kommer fram till.

Text och bild: Patrik Malmquist, utvecklingschef på minPension

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s