Sänkt pensionärsskatt – men bara för äldre

Sänkt pensionärsskatt för äldreFrån 2016 sänks skatten för pensionärer med de lägsta pensionerna. Men skattesänkningen gäller bara de pensionärer som fyller 66 år under 2016 eller är äldre än så. För yngre pensionärer är skatten sedan tidigare betydligt högre och nu ökar skillnaden.

På Minpension.se får vi ofta frågor om hur pensionen påverkas för den som väljer att gå tidigt i pension. Med tidigt menas nog i det här fallen före 65 års ålder. (På Minpension.se kan du läsa mer om vad du ska tänka på om du vill sluta jobba tidigt >>)

Att gå tidigare i pension medför ofta att pensionen blir lägre, eftersom pensionskapitalet enligt försäkringsmatematiken då ska fördelas på fler år.

Till det kommer att skatten blir högre fram till det år du fyller 66 år. År 2016 är det födda 1950 och tidigare som får lägre skatt än yngre. Det gäller både för löneinkomster och pension. För den som har en pension på 15 000 kronor i månaden sjunker skatten med nästan 900 kronor i månaden när ålderstrappan är passerad.

Det nya från 2016 är att pensionärer med lägre inkomster får sänkt skatt. Den berör pensionärer med in inkomst under 20 000 kronor i månaden. Men skattesänkningarna gäller bara för pensionärer som är födda 1950 och tidigare.  Skatteskillnaden ökar mellan yngre och äldre pensionärer med relativt låg pension.

Tabell: Jämförelse av skatt per månad 2015 och 2016
(skattetabell 32)

tabell som visar pensionärsskatt

Medel-Terese_litenSå här blir det för Medel-Terese

Medel-Terese har inkomst från sitt kommunala jobb på 28 000 kronor i månaden.  Hon funderar på om hon ska jobba kvar till det år hon fyller 66 år, eller om hon i stället ska sluta vid 61 års ålder. Hon är medveten om att pensionen blir lägre om hon tar ut den tidigare, men hur blir det med skatten?

Alternativ 1  Gå i pension den år hon fyller 66 år ( kr/mån)

Pension: 15 500
Skatt: 3 230
Kvar i plånboken: 11 770  

 Alternativ 2 Gå i pension vid 61 års ålder (kr/mån)

Pension: 12 100
Skatt fram till året hon fyller 66 år: 2 980
Kvar i plånboken åren före 66 år: 9 120
Skatt från året hon fyller 66 år: 2 080
Kvar i plånboken från 66 år:  10 020  (+ 900)    

Alternativ för den som vill sluta jobba tidigare

Ett alternativ för den som vill jobba mindre på äldre dagar utan att det påverkar ekonomin, både i form av lägre pension och högre skatt, är att höra med arbetsgivaren om det går att arbeta lite mindre och bara ta ut delar av pensionen. Skatter på löneinkomster är alltid lägre för den som vill ta ut pension tidigt.  Ett annat är att ta av sparade medel och komplettera med en del av pensionen om det behövs. Skatten på kapitalinkomster har inga särskilda åldersgränser.

Andra skatteförändringar vid årsskiftet

Årsskiften betyder också ofta kommunala skatteförändringar. I år handlar det mest om skattehöjningar. Högst skatt har Munkedal i Västra Götalands län, lägst skatter finns i skånska Vellinge och Solna i Stockholms län. Skillnaden är nästan 6 kronor per 100 lapp.

Även pensionärer med garantipension betalar skatt, vilket är en skillnad jämfört med den gamla folkpensionen. De olika skatterna i kommunerna gör att skillnaden på vad pensionärer med långa inkomster får i plånboken varierar. I de kommuner med högst kommunalskatt får den som bara har garantipension, omkring 8 000 kr/månad, betala 150 kronor mer i månaden i skatt.

Bostadstillägg för pensionärer är ett statligt behovsprövat stöd till boendekostnaden. Det beskattas alltså inte.

Kolla skatten där du bor >> 

Kommuner med högst skatt

Munkedal 35:11
Arjeplog 34:94
Pajala 34:84
Dorotea 34:70
Dals-Ed 34:69
Sollefteå 34:68
Härnösand 34:63
Ånge 34:62
Bräcke 34:59
Kramfors 34:43

Kommuner med lägst skatt

Vellinge 29:19
Kävlinge 29:20
Solna 29:20
Danderyd 29:43
Täby 29:73
Örkelljunga 29:75
Staffanstorp 29:83
Stockholm 29:98
Sollentuna 30:20
Österåker 30:25

Snitt i riken 32:13

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar, Skatter på pension och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Sänkt pensionärsskatt – men bara för äldre

 1. Lena Blomberg skriver:

  Dags att uppdatera sidan! Exemplen med Medel-Terese är snart tre år gamla och en skatteförändring beskrivs som planerad till 2016.

  • eklundmaria skriver:

   Hej Lena!
   Blogginlägget är gammalt och kommer inte att uppdateras. På webben minpension.se finns dock Medel-Terese uppdaterad i avsnittet ”Verktygslådan”.
   Hälsningar Maria

 2. Gunne Fahlström skriver:

  självklart skall alla betala efter samma taxa. Höj skatten för de som arbetar och sänk för pensionärerna till samma nivå! Kostar staten inget extra!
  Mycket märkligt system där jag ex. löneväxlat med avsättning till min pension!
  Arbetsgivaren betalar sina sociala avgifter, men ändå räknas inte den privata pensionen som lön!
  Med andra ord inget jobbskatteavdrag.
  Semesterlön ger jobbskatteavdrag! Varför?? Vad är skillnaden Mellan ordet LÖN och Pension!!
  Någon borde stoppa fjanten på TV som gör reklam för AMF.
  52 veckors semester är en stor anledning att pensionsspara.
  Sparandet i nuläget räcker inte ens till pensionärsskatten!!!!!
  En uppretad pensionär!!
  Gunne

 3. Leif Engström skriver:

  Väldigt bra tjänst minpension.se. Tyvärr administrerar de ett pensionssystem i förfall.
  Trodde aldrig pensionen skulle bli så låg trots extra pensionssparande. Till råga på eländet får jag betala betydligt högre skatt än för arbetsinkomst. Det är en politisk skandal och fler borde protestera. Det är tacken från vårt politiska etablissemang för ett hårt livs arbete och påtvingad förtidspensionering.

 4. Katarina Vetterfalk Striim skriver:

  Jag är helt överens med Dig och har länge tänkt det samma . Men som sagt det är det tystta arbetet som inte blir uppmärksammat här i Sverige. Jag hörde just om ett land, där kvinnor som fött och tagit hand om sina 4 barn, fick gå i pension vid 60 år. ( Om jag inte minns fel, så var det i Slovakiet.)
  Vänliga hälsningar Katarina Vetterfalk Striim.

 5. Erik Nordberg skriver:

  Hej ! Jag fyller 65 i december och börjar ta ut min pension. (Har det senaste året tagit ut allmänpensionen också.) Innebär skatteregeln att jag i december får betala högre skatt men att fr.o.m. januari sjunker den skatt jag skall betala ? För 2017 är det året jag fyller 66 år.
  Mvh Erik

 6. Åse Brunnström skriver:

  Vad fokus flyttas – från % enheter – till den verkliga frågeställningen!
  KVINNOR SOM BIDRAGIT TILL SVERIGES VÄLFÄRD’ SKALL INTE BETALA SKATT på sin Allmänna Pension!
  Jag önskar att FOKUS sätts på frågan om de personer som verkligen hjälpt till att bygga upp Svensk välfärd, i det tysta, överhuvudtaget skall behöva betala skatt, på sin redan lågt satta pension.
  Det är dags att vi svenskar, i SVERIGE VAKNAR – det handlar om våra mormödrar, farmödrar, mammor, styvmödrar, mm. – när blir det deras tur? Jag anser att det är NU – vad gör DU?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s