Så slipper du privata slattar


spark_cHar du mindre summor pengar som du sparat i en privat pensionsförsäkring? Då kan du ansöka om att få tillbaka det sparandet. Gränsen går vid 44 300 kronor. I din pensionsprognos på Minpension.se kan du se hur mycket ditt sparande är värt och var pengarna finns.

Vid årsskiftet försvann avdragsrätten för privat pensionssparande, förutom för den som är egen företagare eller saknar tjänstepension i anställningen.

Däremot finns det som är sparat sedan tidigare kvar och där gäller de gamla reglerna om att pengarna kan tas ut från 55 års ålder.

För den som inte hunnit spara ihop särskilt mycket pengar i sitt privata pensionssparande är det nu möjligt att få ut sina pengar. Handlar det om mindre belopp som sparats blir summan som så småningom ska betalas ut väldigt liten och risken är att avgifterna hinner gröpa ut sparandet ordentligt på vägen dit.

Har du ett privat pensionssparande i bank, en pensionsförsäkring eller ett individuellt pensionssparande (IPS), där värdet ligger under 44 300 kronor så kan du nu ansöka om att få tillbaka pengarna. Att beloppet är satt till just den summan beror på att det är lika mycket som ett prisbasbelopp och att värdet kommer att räknas om varje år. Prisbasbeloppet används också för att till exempel bestämma gränsen för garantipensioner och studielån.

Vill du ta ut pengarna ska du alltså höra av dig till banken eller försäkringsbolaget där sparandet finns. De ska godkänna din begäran. Tidigare krävdes ett godkännande av Skatteverket för att ta ut pengarna, men det behövs inte längre. Men tänk på att du ska betala skatt för ditt sparade kapital.

Undrar du hur mycket pengar du har i ditt privata pensionssparande så ska du logga in på Minpension.se. Under fliken ”Privat pension” ser du både hur mycket ditt sparande är värt och vart du ska vända dig om du vill göra ett återköp eller förtida avslut.

Har du däremot små summor i olika typer av tjänstepensioner så omfattas de inte av den här förändringen. Den gäller enbart ditt privata pensionssparande.

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar, Tips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Så slipper du privata slattar

  1. Lars skriver:

    Kan man även få tillbaka kåpan + pengar med

  2. Patrick Siegbahn skriver:

    Tack för infon Maria, det här kände jag inte till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s