Dags för romantisk pensionsmiddag

 Planerar du att dela pensionärslivet med den du älskar? Har ni pratat om hur det ska bli då? Om inte så är februari en utmärkt tid att göra slag i saken. Gör det roligare och ät en pensionsmiddag ihop.

Så inleder Kristina Kamp sin krönika om pension och romantik i årets andra nummer av Aktiespararen. Med alla hjärtans dag för dörren fick vi Aktiespararnas tillstånd att publicera krönikan här på vår blogg.

ett par vilar på en stenig höststrand

 Planerar du att dela pensionärslivet med den du älskar? Har ni pratat om hur det ska bli då? Om inte så är februari en utmärkt tid att göra slag i saken. Gör det roligare och ät en pensionsmiddag ihop.

Pensionsbesked – hur romantiskt låter det? Februari kvalar inte heller in på romantik-listan i första taget. Kombinationen kan däremot fungera. En romantisk pensionsmiddag den månad då pensionsbeskeden trillar in.  Ljus, god mat, kanske lite gott vin, och sedan en gemensam genomgång av pensionen. Det blir förhoppningsvis både roligare och mer konstruktivt än att uppdatera pensionskunskapen på egen hand. Det finns dessutom en hel del gemensam beslut att fundera på för blivande pensionärspar:

Hur stor blir din partners pension?

I bästa fall har de flesta av oss hyfsad koll på ungefär vilken pension som väntar för egen del. Men vad får din partner? Den nuvarande lönen ger inte någon särskilt bra vägledning. Även om en av er har högre lön kan den andra ha minst lika hög pension. Fler år i arbetslivet och fler år med tjänstepension kan spela roll. Bättre avkastning på sparandet också. Vem har det gått bäst för hittills?

Hur stor blir den gemensamma pensionärsekonomin?

Räcker de framtida pengarna, eller behöver det sparas mer. I så fall, hur mycket ska sparas och på vilket sätt. Provpensionera er en månad – då ni lever på de framtida pensionärsinkomsterna. Räcker pengarna eller behövs det mer? Den som klara att leva på pensionärsbudgeten ett halvår eller så sparar automatiskt.

Ta livet av varandra

Använd gärna också den romantiska stämningen till att prata om jobbiga saker. Slutar inte äktenskapet i skilsmässa så blir ändå någon av er ensam kvar när en andra dör.  Förhoppningsvis har båda hunnit långt upp i åren, men hur går det med ekonomin? Spelar det någon roll vem som dör först?

Kan pensionen ärvas?

I framför allt tjänstepensionerna finns ofta efterlevandeskydd. Vanligast är att det är något du valt själv att ha. Statistiken säger att det oftast är kvinnorna som tänker på familjen och som kryssar i alla kryss som finns i rutorna som handlar om pengar till efterlevande på tjänstepensionsblanketterna. Återbetalningsskydd och familjeskydd är andra namn för samma sak.

Men efterlevandeskydd minskar den egna pensionen. Kanske är det vettigare med andra typer av skydd som inte minskar just kvinnans pension. Kanske behövs inget efterlevandeskydd alls.

Informationen om efterlevandeskydden finns i kuverten om tjänstepensionen. Håll koll när de kommer. Eller ring eller gå in på webbplatsen hos den som har hand om pengarna. För privata pensionsförsäkringar gäller samma sak.

Hur länge ska ni jobba?

Den som vill och orkar jobba långt upp i åren belönas med en bättre pension. Men om åldersskillnaden i ett förhållande är stor kan det få betydelse för hur och när pensionen börjar tas ut.  Hur ska ni få ihop det?

Gift eller sambo?

Civiltillståndet kan också spela roll. Inte så mycket nuförtiden som tidigare, då änkepensionen kunde ha stor betydelse för den kvinnliga pensionsekonomin. Men fortfarande krävs äktenskap för att till exempel ge bort premiepensionen eller för att få del av den familjepension som finns för högavlönade tjänstemän i privat sektor med tjänstepensionsavtalet ITP2.

Funderar ni på att gifta er så passar den här månaden extra bra. År 2016 är skottår och som seden bjuder är det just på skottdagen, den 29:e, som kvinnor ska passa på att fria.

Så blir februari lite romantisk ändå.

I minPensions artiklar hittar du mer information om hur livsval kan påverka din pension. 

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s