Flera tusenlappar i skillnad i pension fast man har samma lön

Två kollegor med samma lön kan få helt olika pension. Den som börjar jobba tidigt, slutar i hög ålder och för det mesta har ett heltidsjobb kan räkna med flera tusenlappar mer i månaden som pensionär än den som haft ett annat arbetsliv. Kolla här hur olika livsval påverkar pensionen >>

 

Lotta-larare-webb

Vårmånaderna är den tid då vi påminns om att arbetslivet inte är för evigt. Pensionskuverten dimper ner i brevlådan. Förhoppningsvis är det orange kuvertet från Pensionsmyndighetens inte det enda. Om du har en tjänste- eller avtalspension får du flera kuvert från olika pensionsbolag. Har du haft många olika arbetsgivare och arbetat inom olika kollektivavtal blir det ännu fler. Den som vill se sin pension sammanställd och dessutom funderar på vad det kan tänkas bli i slutändan loggar in på minPension.

Men vad är en rimlig pension? Hur mycket kan man räkna med att få? Vad är det som avgör hur stor pensionen blir?

I slutet av 2018 har minPension drygt 3,4 miljoner användare. Deras prognoser visar att även om lönen strax före pension är densamma så kommer pensionerna att skilja sig mycket åt.

– Det är inte den sista lönen som avgör hur stor pensionen blir, utan snarare alla andra löner på vägen dit. Två kollegor med samma lön kan ha helt olika pension, säger Kristina Kamp som är pensionsekonom på minPension.

Det handlar inte om att någon lyckats väl på börsen och andra inte. Även om det kan spela en viss roll så finns det annat som har betydligt större effekt på pensionen.

– Vilken värdeutveckling ditt sparande ska ha är svårt att påverka, även om det kan vara bra att se till att avgifterna är låga. Det finns enklare sätt att bädda för en bra pension, säger Kristina Kamp.

bojan-butikssaljare-webb

Bra för pensionen är

• Att börja jobba relativt tidigt
• Att ha vita inkomster
• Att ha en bra löneutveckling
• Att ha en tjänstepension
• Att ha möjlighet och ork att jobba långt upp i åren
• Att ha koll på avgifter och värdeutveckling i sitt sparande

Att komma in sent på arbetsmarknaden, att jobba många år deltid, eller att åtminstone tidvis ha arbetat utan tjänstepension, kan gör att pensionen blir lägre.

Men det behöver inte vara någon katastrof. Det finns dessutom olika möjligheter att förbättra sin pension.

– Det är aldrig för sent. Den som jobbat deltid många år kan till exempel kompensera genom att jobba lite längre upp i åren. Här går det ju att komplettera deltid med att ta ut delar av pensionen, säger Kristina Kamp.

När barnen flyttar hemifrån kan ekonomin bli bättre och kanske ge utrymme till sparande. Det sparandet kan i alla fall hinna bli så stort att det kan fungera som en buffert för oförutsedda utgifter. Det kan också löna sig att till exempel se över om olika typer av efterlevandeförsäkringar fortfarande behövs.

– Om nära och kära klarar sig ändå så kanske du har bättre nytta av att din pension blir lite högre istället” säger Kristina Kamp.

För den som har en låg pension finns också möjligheten att söka bostadstillägg för pensionärer från 65 års ålder. Det kan ge flera tusenlappar mer i månaden till pensionärsbudgeten.

Att planera sin pension i god tid ökar möjligheterna att välja olika alternativ.

På Minpension.se hittar du fler livsval och hur de påverkar pensionen 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s