Pensioner heta i avtalsrörelsen

Foto: Per Groth

Ett blogginlägg av Kristina Kamp

Flexpension  är hett i avtalsrörelsen. Förra veckan blev det klart att industrins avtal ökar avsättningarna till flexpension. Den här veckan fortsätter förhandlingarna med tjänsteföretagens organisation Almega. I förlängningen hotar konflikt.

Flexpension är det färskaste ordet i pensionsordlistan. Den är ett sätt att hitta en lösning på ett allt tydligare dilemma: Insikten att vi alla borde arbeta längre och den egna drömmen, att just jag ska slippa göra det.

Kortfattat innebär flexpension att arbetsgivaren sätter av mer pengar till tjänstepensionen. Extrapengarna ska kunna användas till att fylla ut inkomsten om den anställde vill trappa ner och jobba lite mindre de sista åren före pension.

Det fackliga argumentet är att om fler ska orka jobba längre bör det finnas en möjlighet att slippa välja mellan heltid eller att inte jobba alls. Det ska också finnas möjlighet att spara pengarna för den vill fortsätta att jobba som vanligt, trots stigande ålder. En höjd pension med andra ord.

Men den som räknar med att kunna finansiera ledig tid med hjälp flexpensionen får ha tålamod. Det tar många år innan det blir några stora summor på kontot. Avtalen ger däremot ökad rätt att gå ner i arbetstid, vilket blivit populärt. Det finns annars inget som ger äldre anställda rätt att jobba lite mindre.

Pensionen finns reda i flera avtal inom till exempel industrin, där den ibland kallas delpension. I det statliga avtalet, som gäller från årsskiftet, finns liknande upplägg. Nu vill fler ha samma sak.

Alla arbetsgivare är inte lika sugna. Oron gäller kanske främst risken för högre lönekostnader. Almega liknar flexpensionen vid en kollektiv löneväxling där även de som riskerar att förlora på upplägget dras med.

Återstår att se vad som händer den här veckan.

I industrins nya avtal ökar avsättningen till flexpensionen med 0,2 procent. För flera avtal är nu inbetalningarna till tjänstepensionen betydligt högre än de 4,5 procent som finns i SAF-LO Avtalspension. Teknikavtalet, som bland annat berör en stor del av metallarbetarna har nu en tjänstepension på totalt 6,2 procent.

Även i det nya statliga avtalet PA16 finns flexpensioner med. Här handlar det om extra avsättningar på 1,5 procent. Alltså totalt 6 procent.

I Minpensions beräkningar finns redan inrapporterad flexpension med och ingår i intjänat kapital. Däremot räknar prognosverktyget ännu så länge med att kommande inbetalningar stannar på 4,5 procent, om det inte handlar om högre inkomster där premieinbetalningen höjs.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s