Många vill se enklare uttag av pension

Text: Kristina Kamp, bild: Maria Eklund

Titta på seminariet >>

Snabbmingel utanför seminariet om uttag av pension: Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig på Pensionsmyndigheten, Katrin Westling Palm, generaldirektör Pensionsmyndigheten, Peter Dahlgren,vd SEB Pension och Mia Liblik, tf vd KPA.

Av de 100 000 pensionärer som går i pension i år finns 87 procent redan inne på Minpension.se. Många använder tjänsten för att planera sina uttag av sina pensioner.

Sedan en tid tillbaka pågår ett intensivt arbete för att göra tjänsten ännu bättre just för den som tänker börja plocka ut sina pengar.

Det ska bli enklare att avsluta sitt arbetsliv och börja ta ut sina pensioner i framtiden. En bit på vägen är att blivande pensionärer ska kunna få den hjälp de behöver på ett och samma ställe.

Om hur det ska kunna gå till handlade Minpension.ses och Pensionsmyndighetens gemensamma seminarium i Almedalen med titeln ” Hur enkelt kan det bli? Så kan branschen göra det enkelt för den enskilde att gå i pension.”

För två år sedan kom Riksrevisionen med rapporten ” Gå i pension – varför så krångligt?

Deras genomgång visade att den blivande pensionären ställs inför flera val som kräver ganska djup kunskap för att resultatet för individen ska bli så bra som möjligt. Det handlar flera saker på en gång. När är det bra att gå i pension? Hur ska mitt pensionskapital förvaltar när jag blir pensionär? Hur ska jag tänka kring efterlevandeskydd. Olika typer av pensioner fungerar ibland helt olika, vilket ytterligare förvirrar. Önskemålet från blivande pensionärer är att få enkelt information från en neutral part.

Minpension.se har hittills i huvudsak varit en prognostjänst för den som fortfarande tjänar in till pension. Men många använder redan idag tjänsten för att planera sina uttag.

Ett arbete pågår sedan en tid tillbaka för att förbättra tjänsten när det verkligen börjar bli skapt läge, när pengarna ska börja tas ut. Det ska bli enklare att få en bra bild av pensionen, få ännu bättre kvalitet på de siffror som leveraras in till Minpension.se och få ytterligare hjälp att planera själva uttaget. Någon ” uttagsknapp” , alltså möjlighet att genomföra själva uttaget av pensionen är det dock ännu så länge inte frågan om.

– Arbetet nu går ut på att avmystifiera valen och ge en bättre överblick. Det är det som ger engagemang, säger Patrik Malmquist, utvecklingschef på Minpension.se. Det är också viktigt att se den ekonomiska skillnaden mellan olika tänkbara val, till exempel mellan att gå tidigt eller senare i pension.

Det finns också många som vill kunna återvända till tjänsten även när det är pensionärer.

SPV, Statens tjänstepensionsverk, har undersökt hur statligt anställda upplever att gå i pension.

– Vi såg en väldig frustration, säger generaldirektören Joakim Stymne.

Annika Creutzer, privatekonomisk expert, påpekade att vi inom en snar framtid knappast kommer att prata om att gå i pension längre.

– Vi kommer att lämna arbetslivet stegvis, säger hon.

Det ställer också nya krav på Minpension.se. Många vill kunna använda tjänsten även när de börjat ta ut sina pensioner. I dag är det en del pensioner som inte längre rapporteras in till Minpension när pengarna har börjat betalas ut.

Det finns också önskemål om att kunna göra skatteberäkningar och att kunna ta med andra typer av sparande, till exempel Inversteringssparkonton.

Mia Liblik, tf vd på KPA Pension, ser också gärna en tjänst som går att ta till sig även på andra språk.

Peter Dahlgren, vd på SEB Pension och Försäkring talade om bankens helhetsperspektiv .

– I vår rådgivning måste vi ta hänsyn till hela livet och förstå hur kunden förhåller sig till pengar. Det är bra med alla verktyg som gör det möjligt för kunden att lättare förstå. Det är bra om vi alla har samma data.

Johan Sidenmark, vd AMF:

Vi är Minpensions största fan. Vi vet att kunden vill ha en helhet och en vägledning så att det går att fatta beslut på egen grund. Vi är Minpensions största fan. Vi vill gärna ha en utbetalningsknapp så att det enkelt går att stänga av och på sin pension när man vill.

Det här inlägget postades i Almedalen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s