Hur stor blir pensionen?

Text och bild: Patrik Malmquist, utvecklingschef Minpension.se

Titta på seminariet >>

Vid dagens seminarium med Min Pension ”Hur får vi pensioner som går att leva på?” presenterade Christina Lindenius (Ordf. Min Pension i Sverige AB) en rapport från Svensk Försäkring som heter ”Långsiktigt försäkringssparande – ett ekonomiskt skydd för en trygg ålderdom”. I rapporten finns det statistik från Min Pension där vi gjort prognoser för användarna hos Minpension.se. Vad vi gjort är att räkna ut kompensationsgraden (förhållandet mellan pension/slutlön) vid 65 år och med att räkna om pensioner så att de betalas ut livsvarigt och sedan relaterat dem till nuvarande lön.

Kompensationsgrad_1

Under seminariet diskuterade en rad olika ämnen med de tre mest intressanta slutsatserna enligt mig var:

  • Kvinnors pensioner (i orange) är lägre. Christina är dock snabb på att poängtera att det inte är pensionssystemet som är ojämställt utan snarare arbetslivet. Har man en lägre inkomst under arbetslivet så får man en lägre pension.
  • Christina konstaterar också att spridningen mellan individer är mycket stor. Att därför titta på genomsnitt och kompensationsgrader per olika kollektiv blir alltså riskabelt för individen. Johan Sidenmark VD på AMF kommenterar det hela med ”att det har blivit en skrämmande spridning i kompensationsgrad med nya pensionssystemet på 20 år”. Förenklingar med olika tumregler för kompensationsgrad fungerar inte längre för en individ och rådet blir därför alla borde kolla på just sina uppgifter på Minpension.se.
  • Både Christina och Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll pratade om att de genomsnittliga pensionerna i de olika kollektiven tenderar det att vara lite lägre än vad som antogs när nya pensionssystem tog fram för 20 års sedan. En intressant förklaring till den uppkomna situationen kom från Annika Strandhäll som berättade att medellivslängden i Sverige nu ökar med 3,5 timme per dygn. Sedan det nya pensionssystemet beslutades har alltså medellivslängden ökat med 2,4 år och när vi lever längre så blir det mindre pengar per månad.

 

Vad är då en genomsnittlig pension?

Statistiken som rapporten ”Hur stor blir pensionen?” bygger på, ligger även till grund för en ny funktion på Min Pension. Sedan i förra veckan finns en funktion som heter ” Statistik – Vad är en genomsnittlig pension?” som hjälper användaren att relatera sin pension till vad andra i samma kollektiv har för genomsnittlig pension. När vi på Min Pension gjorde användartester fick vi frågorna ”Men vad är då en genomsnittlig pension?” och ”Är detta en bra eller dålig pension? Hur vet jag om jag ligger före eller efter andra?”. Vi hoppas att med denna funktion hjälper vi användaren att förstå vad som anses vara normalt, men vill också hjälpa användaren att förstå vad han kan göra åt saken om han inte är nöjd.

pensionsstatistik på minpension

Du når funktionen genom att logga in på www.minpension.se och sedan klicka uppe i högra hörnet på bilden där det står BETA.

beta

När du väl tagit dig igenom själva registreringsflödet finns en funktion i menyn som heter ”Prognosstatistik”.

Det funktionen gör är att den tar och räknar om alla dina försäkringar så att utbetalningsperioden blir livsvarig och så jämför den dig med din åldersgrupp och kollektiv. Du kan så klart ändra jämförelsegrupp själv.

Länkar och rapporter

Min Pension i Almedalen

Om patrikmalmquist

Utvecklingschef Minpension.se
Det här inlägget postades i Almedalen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s