Kineser fick veta mer om svensk pension

IMG_1023_beskuren

Internationellt möte: Xing Wei, Guan Bo och Hu Yuping från institutet för social utveckling och reform och Zhang Chaoyuan från Kinas Society of Economic refom och Anders Lundström och Kristina Kamp från Minpension.se

I slutet av augusti fick Minpension.se fint besök från Kina. Fyra experter, som redan var rejält insatta i det svenska pensionssystemet, ville veta ännu mer såväl om pensionssystemet som vårt sätt att sprida pensionsinformation till medborgarna.

Lite jet-laggade och med delar av bagaget kvar i Peking fick de en halv dags pensionsduvning av Minpension.se.  I Sverige skulle de träffa politiker och experter för att lära sig mer om hur det svenska pensionssystem fungerar.

Kina har liksom Sverige en befolkning som blir allt äldre och planerar att höja pensionsåldern de kommande åren. Medellivslängden är i dag 77 år. De kinesiska männen kan i dag gå i pension när de fyllt 60 år. Kvinnor i fabriker kan gå i pension när de fyllt 50 eller 55 år, beroende på vilket arbete de har.

De fyra kinesiska experterna har länge studerat det svenska pensionssystemet men frågorna var ändå många under besöket hos Minpension.se, inte minst kring premiepensionen och hur den fungerar. Det kom också frågor om hur de negativa räntorna påverkar pensionerna. Efter besöket i Sverige gick resan vidare till Tyskland där de fyra experterna hoppades få lära mer om det tyska pensionssystemet.

Text och bild: Kristina Kamp

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, På gång på minpension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s