Snälla flickor får låg pension

Snälla flickorVår pensionsekonom Kristina Kamp är kolumnist i tidningen Aktiespararen. Här är hennes senaste krönika som även går att läsa i det senaste numret av Aktiespararen. 

Larmrapporterna har duggat tätt den senaste tiden. Antalet fattiga äldre ökar. Främst handlar det om kvinnor som ha en pension på mindre än 11.000 kronor i månaden – EU:s gräns för fattigdom.  Ska vi ändra på siffrorna måste kvinnor sluta vara så snälla.

Pensionssystemet har inga mekanismer som missgynnar kvinnor. Men så länge pensionens storlek är en effekt av hur mycket vi tjänat på vägen dit så kommer åtminstone de snälla flickorna, som jobbar obetalt och gärna tar hand om andra, att få svårt att få ihop till en särskilt hög pension.

Jag har sett det under hela mitt, numera rätt långa, yrkesliv. Det började redan vid första anställningen. Medan killarna ofta uppträdde som de ägde stället de sökte jobb på var de unga kvinnorna mest glada för att någon ville anställa dem överhuvudtaget. Lönen diskuterades inte.  Ett heltidsjobb var inte heller alltid prio ett. Att bli sedd som karriärist var inte det som gav en ung kvinna mest applåder från kompisar och familj.

Kvinnorna med utbildning valde gärna något administrativt, något som gick att kombinera med deltidsarbete och tidig hemgång för att hinna hämta på dagis. Eller varför inte något inom vård och omsorg. Ett passande yrkesval för de snälla.

Kvinnorna har tagit betydligt större ansvar för hem och familj. De har prioriterad det obetalda arbetet, stannat hemma när barnen varit sjuka och tagit hand om gamla när det behövts.

Andra har slutat tidigare av hälsoskäl. Kanske inte för att de varit så sjuka att de kunde fått sjukpenning eller sjukersättning. Men ändå så trötta att de inte längre klarade att både fixa jobbet och allting hemma som väntar när jobbet är klart.

En och annan har även valt att pensionera sig samtidigt med sin man, fast han varit några år äldre. Av ren snällhet, hur skulle han klara sig ensam hemma utan sysselsättning hela dagen? Sammantaget bli effekten av det att männen både har högre genomsnittlig lön och finns kvar två år länge än kvinnorna i arbetslivet.

Högre lön och fler arbetade år ger mer i betalningar till din pension. Avkastningen på pensionskapitalet spelar också roll, men det finns inga större skillnader mellan avkastningen på mäns och kvinnors pensionskapital.

Inträdesbiljetten till det orange kuvertet är deklarationsblanketten. År 2014 var kvinnornas andel av den skatt som betalades in 65 procent av männens. Det rimmar ganska väl med vad kvinnor sedan får i allmän pension, ungefär 70 procent av männens pension.  Jämför man bara siffrorna i det orange kuvertet får kvinnorna 78 procent av männens pension. Männen drar sedan ifrån när tjänstepensionen läggs till.

Bland dagens pensionärer med de riktigt låga pensionerna finns en hel del som har ingen eller mycket låg tjänstepension. När de var unga var tjänstepensionen i många kollektivavtal förbehållet dem med fast tjänst. Så är det tack och lov inte längre. Även vikarier och timanställda tjänar in till tjänstepensionen.

Men snällheten har alltså ett pris. Att ständigt ställa upp för andra och prioritera obetald arbetstid framför betald ger, med nuvarande regler, en skral pension. Att lyfta pensionärerna över fattigdomsgränsen skulle kosta 4,5 miljarder kronor varje år. Då skulle deras inkomster öka med 1.700 kronor i månaden enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Räkna inte med att få de pengarna. Satsa istället på att lära ut till kommande generationers kvinnor att de inte alltid ska vara så snälla.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension för tidningen Aktiespararen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s