Så snabbkollar du din tjänstepension

hummer4-kopiaDen 27:e september är det dags att fira Tjänstepensionens dag! Det gör vi för sjätte året i rad. Därmed är september den månad på året när du faktiskt har tillfälle att fundera lite extra på din tjänstepension. Till din hjälp har vår pensionsekonom Kristina Kamp listat fem enkla saker som du bör ha koll på. Krångligare än så behöver det inte vara!

Fem saker du bör veta om tjänstepensionen

Tjänstepensionen är en viktig del av din ekonomi när du blir äldre. Har du ingen koll (eller kanske lite koll ) på vad tjänstepensionen innebär får du veta mer här.

 1. Tjänstepension är inte samma sak som pensionen i det orange kuvertet. Tjänstepensionen är extra pengar du kan få i pension via jobbet. Ofta handlar det om flera tusenlappar mer i månaden. Ibland kallas tjänstepension för avtalspension – men det är samma sak.
 1. För att få tjänstepension behöver du vara anställd. Det vanligaste är att du omfattas av ett kollektivavtal och då ingår tjänstepensionen i de förmåner du har där. Är du arbetslös eller om du är egen företagare får du inte pengar inbetalade till din tjänstepension. Du kan också ha ett jobb där det inte finns tjänstepension. Därför är det bra att kolla vad som gäller för dig. Det gör du enklast genom att fråga på jobbet. Du kan också logga in på Minpension.se. Här finns hela din framtida pension på ett och samma ställe. Här kan du se både vad som betalas in till din tjänstepension nu och om du har fått tjänstepension på tidigare arbetsplatser. Minpension.se är ett samarbete mellan staten och pensionsbranschen och helt kostnadsfritt för dig att använda.
 1. Hur mycket pengar handlar det om? Tjänstepensioner kan se lite olika ut beroende på vad du jobbar. Det finns olika avtal. Fråga på jobbet vad som gäller för dig. I de flesta avtal får du en premie motsvarande 4,5 procent av din lön. Det innebär att om du tjänar 28 000 kronor i månaden så betalar arbetsgivaren in 1 260 kronor till din framtida pension varje månad. Har du löner på mer än cirka 37 000 kronor så får du mer inbetalt till tjänstepensionen. Är du lite äldre kan du ha tjänstepensioner som ger dig en pension på en procentandel av din tidigare lön.
 1. En tumregel är att tjänstepensionen bör vara omkring 20 procent av din totala pension när du gör en pensionsprognos på Minpension.se. Har du 12 000 kronor från det orange kuvertet är det rimligt att du har 3 000 kronor i tjänstepension. Har du hög lön, 40 000 kronor i månaden eller mer, bör en större del av din pension komma från tjänstepensionen, kanske 50 procent och mer.
 1. Om tjänstepensionen i prognosen är lägre än så kan det beror på flera orsaker.
  1. Du har tidigare haft jobb där du inte haft tjänstepension.
  2. Du har tidigare arbetat som egen företagare.
  3. Du har tidigare, under ditt arbetsliv på 1900-talet, arbetat som timanställd och vikarie. På den tiden fick den typen av anställningar ingen inbetalning till tjänstepension. Det är ändrat nu.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar, Tips, Tjäntepensionens dag och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s