Ja må du leva uti hundrade år

kyrka_liten

Så stor är risken att du lever i 100 år

Pension är egentligen en försäkring. Det är kanske inte det första vi tänker på när vi tänker pension. Pensionsförsäkringen handlar inte om risken för att huset ska brinna ner eller bilen gå sönder. Med pension säkrar vi att ha något att leva på om vi blir väldigt gamla och inte orkar jobba. Är du ung, gift, kvinna och tjänsteman ökar risken att du får uppleva din egen 100-årsdag.

När tänker du lägga näsan i värdet? Hur länge planerar du att leva? För den som jobbar med pensioner dyker förr eller senare den frågan upp. För att veta vad som är det bästa sättet för en person att ut sin pension på behövs egentligen den informationen. De ekonomiska förutsättningarna är väldigt olika för den som bara hinner med några få år som pensionär och för den som lever väldigt länge.

Alla blir allt äldre, det har vi hört ett tag nu. Om alla blir väldigt gamla ökar risken att vi får dela på ganska låga pensioner till slut. Därav debatten om höjd pensionsålder.

De som aldrig uppnår pensionsåldern blir också färre. Under perioden 2010-2014 var andelen som avled innan 65 års ålder 7 procent för bland kvinnorna och 11 procent bland män.

Den som tror sig om ett kort pensionärsliv ska rimligen ta ut sina pensionspengar så fort det går medan den som tror sig om att leva länge behöver se till att det finns pengar även efter många år som pensionär.

Som tur är vet vi inte hur länge vi ska leva. Men å andra sidan finns det en hel yrkeskår, försäkringsmatematikerna eller aktuarierna, som har ganska god koll på vad som är din mest sannolika livslängd.

Statistiska centralbyrån, SCB, håller också koll på hur länge vi förväntas leva. Här finns gott om spännande siffror för den som funderar på om det är bäst att bränna pensionspengarna snabbt eller om det är mindre riskfyllt att försöka sprida ut pensionera över längre tid.

inlagg-20161013
Källa: Statistiska Centralbyrån

 

 

 

 

 

 

 

Så blir du riktigt gammal

Du är kvinna. Av dem som föddes för drygt 100 år sedan har en procent av kvinnorna fyllt 100 men bara 0,2 procent av männen. Enligt SCB:s framtidsprognoser så blir 100-åringarna allt fler de kommande åren. År 2060 förväntas tre gånger så många kvinnor bli över 100 år jämfört med i dag. Männen förväntas vara tio gånger fler. Kvinnor lever generellt längre än män, även om gapet minskar.

Du är tjänsteman eller gift med en. Bland dem som blev 100 år mellan 2010 och 2014 jobbade 40 procent som tjänstemän år 1960 eller var gifta med någon med tjänstemannayrke.

Du är gift. Det är en tydlig skillnad i medellivslängd mellan gifta och ogifta. De gifta kvinnorna lever till i genomsnitt nästan 88 år, männen till 85. Det är 3-4 år längre än för jämnåriga som aldrig gifte sig. De som skilt sig på vägen hamnar någonstans mitt i.

Du får barn sent i livet. De kvinnor som blivit 100 år har fått barn nästa ett år senare än kvinnor i samma ålder som inte blivit så gamla. Även män som har barn lever längre än de som inte har barn. Men det beror kanske i högre grad på att de då oftast varit gifta.

Du har pluggat länge. Hög utbildning verkar ge utslag i ökad livslängd.

Du har hög lön. Hög utbildning och hög lön hör inte alltid ihop. Den som har hög lön och hög utbildning lever längre än de högutbildade med lägre lön. Men gifta kvinnor behöver nödvändigtvis inte ha hög lön för att oddsen ska öka för ett längre liv.

Du är ung. Medellivslängden stiger och de som är unga nu förväntas leva fler år längre än dagens pensionärer.

I SCB:s underlag ingår bara de som är födda i Sverige. Underlaget anses vara för bristfälligt bland utrikes födda, till exempel vad gäller utbildningsnivå.

Generna brukar också antas ha betydelse. Många blivande pensionärer brukar hänvisa till släktingars ålder när de funderar på hur gamla de själva ska bli. Men här verkar det finnas färre belägg i statistiken för att teorin stämmer.

Så länge betalas pensionen ut

 Den allmänna pensionen – här är det alltid livsvarigt uttag som gäller.

Tjänstepensionen – här går det både att ta ut pensionen livsvarigt eller att välja en kortare utbetalningstid.

Privat pensionssparande – vanligast är att det finns en bestämd utbetalningstid.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s