Nya siffror att hålla koll på 2017

År 2016 börjar lida mot sitt slut. Det är dags att förbereda sig för nästa. Som alltid finns det siffror som uppdateras vid årsskiftet. Här är 2017 års siffror som har betydelse för pensionen.

Inkomstbasbeloppet

Nivån på inkomstbasbeloppet har stor betydelse för både för pensionen i det orange kuvertet, den allmänna pensionen, och för tjänstpensionerna.  2017 är inkomstbasbeloppet 61 500 kronor.

Taken för den allmänna pensionen går vid löner på 7,5 inkomstbasbelopp plus den pensionsavgift som dras i deklarationen.  Nästa år går gränsen vid inkomster på mer än  41 358 kronor i månaden.

För den som löneväxlar är summan också intressant. Löneväxlingen är en möjlighet att byta ut del av lönen mot till exempel en pensionsinbetalning. För arbetsgivaren minskar de sociala avgifterna och för den som löneväxlar kan skatten på framtida inkomster bli lägre. Den lägre avgiften för arbetsgivaren kan också ge mer pengar till pensionen, om pengarna går till den som löneväxlar.

För att inte den allmänna pensionen ska minska vid löneväxlingen ska lönen efter löneväxling ligga kvar på mer än 41 358 kronor år 2017.

För den som redan löneväxlat ett tag kan det vara tid att kolla att lönen fortfarande ligger över den nivån.

För tjänstepensionen spelar inkomstbasbeloppet också roll. Även här är det 7,5 inkomstbasbelopp som är en tydlig gräns. Vid högre inkomster stiger inbetalningarna i de flesta avtal. En viktig orsak till det är just för att ge mer tjänstepension på inkomster som inte ger något i det orange kuvertet.

Eftersom det inte finns någon allmän pensionsavgift i tjänstepensionerna så är gränsen för när tjänsteinbetalningarna stiger något lägre än för inkomstpensionen. Här är gränsen för 2017 drygt 38 438 kronor i månaden eller 461 250 kronor för dem som har avtal där premien betalas in på årsbasis.

Prisbasbeloppet

Nivån påverkar bland annat grundavdraget, det vill säga vid vilken inkomst vi ska börja betala skatt – och därmed få inbetalningar till den framtida pensionen.

För år 2017 är prisbasbeloppet 44 800 kronor och den lägsta årsinkomsten för att betala skatt kommer att var 18 951 kronor. Bra att tänka på för till exempel unga sommarjobbare. För att få pension är det bra att betala skatt. På låga inkomster betalas det in mer till den framtida allmänna pensionen än vad skatten blir totalt.

En annan siffra som spelar roll för pensionen är skatten på  investeringssparkontot, ISK. Även om det inte handlar om något regelrätt pensionssparande så finns det nog en och annan som tänker sig det här sparandet som en komplettering till pensionen.

Skatten på investeringssparkontot är kopplat till statslåneräntan. Nästa år kommer sparandet att beskattas med 0,38 procent på kapitalet. För år 2016 har skatten legat på 0,42 procent.

Här är siffrorna för 2017

Taket för inkomstpension 8,07 inkomstbasbelopp: 496 305 kr per år ( 41 358 kr/mån)

Lägsta inkomst för att få inkomstpension: 18 951 kronor per år (= gränsen för att börja betala skatt)

Höjd premie till tjänstepension, 7,5 inkomstbasbelopp: 461 350 kr per år (38 438 kr/mån)

Skatt på Investeringssparkonto: 0,38% på kapitalet

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s