En halv miljon egna uppgifter – då kan det finnas dubbletter

IMA129946

Nytt år! Passa på att januaristäda bland pensionerna på Minpension.se. Idag rapporteras de flesta pensioner in alldeles automatiskt från pensionsbolagen, men du kan också lägga in egna uppgifter som du behöver städa och uppdatera ibland. Har du tidigare lagt in uppgifter på egen hand finns det också risk för att du har dubbletter. I så fall ska en bort.

På Minpension.se finns över en halv miljon försäkringar som är egeninmatade. Merparten av dem handlar om privat sparande. Egeninmatade uppgifter kräver särskild omvårdnad.

För två år sedan blev det inte längre möjligt att nyspara till en avdragsgill pensionsförsäkring för anställda med tjänstepension. Du har kanske avslutat sparandet hos banken eller försäkringsbolaget, men glömt att ändra månadssparandet på Minpension.se? Ta i så fall bort uppgiften om månadssparande. Annars blir prognosen fel.

Passa också på att kolla när värdet på din försäkring uppdaterades senast. Om du har lagt in försäkringen själv ändras inte värdet automatiskt. Det måste du göra själv.

Är det länge sedan du la in uppgifterna är det möjligt att pensionsbolaget nu rapporterar in dina uppgifter till oss direkt. Har du då kvar uppgiften som du själv skrev in blir prognosen för hög eftersom pensionen räknas dubbelt. Är du osäker kan du jämföra försäkringsnumren på ditt sparande. Om du har samma nummer på två försäkringar ska en  bort.

Om du har lagt till egna uppgifter ser du den här ikonen till höger om uppgiften. Klickar du på penn-ikonen kan du ändra försäkringen eller ta bort den helt.

inlagg-20170109

Det är bara egeninmatade uppgifter som har en penn-ikon.

Under det senaste halvåret är trenden att allt fler användare lägger till egna uppgifter. En del är tjänstepensioner, en del IPS, individuellt pensionssparande. En del egeninmatade uppgifter kommer även från sparande som inte är öronmärkt för pension, till exempel Investeringssparkonto, ISK, eller Kapitalförsäkringar. Den här typen av sparande har i vissa fall ersatt det gamla pensionssparandet.

När det gäller den typen av sparande gäller det att tänka sig för extra noga om siffrorna ska med i pensionsprognosen eller inte. Pengarna är inte öronmärkta för din pension och risken är att du använder dem till något annat samtidigt som du räknar med dem i dina prognoser. Dessutom beskattas de helt annorlunda är traditionellt pensionssparande. ISK och kapitalförsäkringar beskattas löpande under tiden som du sparar, medan pensionsförsäkringar beskattas först när du tar ut dem. I prognosen på Minpension.se räknar vi just nu både ISK och Kapitalförsäkringar på samma sätt som pensionsförsäkringar, alltså att beskattning sker först vid uttaget.

Tips! Om du ändå vill kolla hur sparandet påverkar din framtida pension kan du lägga in det under fliken ”privat sparande” och göra prognoser men sedan ta bort uppgifterna igen innan du loggar ut. Risken är annars att du lurar sig själv att tro att pensionen är större än den du faktiskt kommer att få.

Det här inlägget postades i På gång på minpension, Pensionsekonomen bloggar, Tips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s