Vill du jobba länge – flytta till ett grannland

oresundsbron_rf

Nu vid årsskiftet höjde Finland åldern för hur länge du har rätt att stanna kvar på jobbet. Tidigare var det 68 år, nu blir det 70 år. Danmark har samma åldersgräns sedan ett år tillbaka. Norge höjde i somras gränsen till 72 år. I Sverige har du bara rätt att ha din anställning kvar till du fyller 67 år.

Ett sätt att få högre pension är att arbeta längre. Men det går inte alltid att jobba hur länge du vill. Lagstiftningen sätter stopp. I Sverige har du enligt lagen om anställningsskydd, LAS, rätt att kvarstå i anställning till den dag du fyller 67 år. Vill du vara kvar längre måste arbetsgivaren gå med på det. Det finns en diskussion kring att höja åldern till 69 år, men än har inget hänt.

I våra grannländer däremot har åldersgränsen redan höjts. Precis som i Sverige stiger medellivslängden och för den som vill ha en bra pension kan några år till på jobbet göra susen.

På Island finns ingen formell högsta ålder för när du måste sluta.

I Norge är det sedan i somras möjligt att jobba kvar till 72 års ålder, åtminstone i privat- och kommunal sektor. För statligt anställda i Norge är det fortfarande 70 år som är den högsta åldersgränsen. Samtidigt finns planer på att höja åldersgränsen ytterligare, till 75 år.

I Danmark höjdes åldersgränsen för rätt till anställning till 70 år för ett år sedan. Från årsskiftet är det Finlands tur. Under 2017 kommer gränsen att höjas från 68 till 70 år.

Men den som arbetar länge har inte samma skydd vid till exempel arbetslöshet. Där gäller fortfarande andra åldersgränser. De är mer kopplade till möjligheten att få garantipension. Där är det till exempel 67 år som gäller i Norge.

Den som jobbar längre än till 65 år i Sverige har heller ingen möjlighet att få a-kassa vid arbetslöshet. Flera tjänstepensionsinbetalningar upphör också från 65-årsdagen.

Möjligheten att tjäna in till allmän pension har däremot ingen högsta åldersgräns. Du kan jobba hur länge du vill och fortfarande få in nya pengar till det orange kuvertet. I Norge däremot går det inte att tjäna in ytterligare allmän pension när du fyllt 75 år.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar, Tips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s