Bättre pensionskoll bland yngre – unga ökar mest på Minpension.se

År 201Snälla flickor6 hittade allt fler unga till Minpension.se. Antalet nyregistrerade användare yngre än 40 år ökade med drygt 20 procent jämfört med 2015.

Under 2016 nyregistrerade sig omkring 280 000 nya användare på Minpension.se. Det är ungefär lika många som året innan. Men 2016 var det fler unga som hittade till webbplatsen än tidigare. Av de nya användarna var drygt en tredjedel under 40 år, det vill säga födda 1994-1977.

– Det är väldigt roligt att så många unga hittat till Minpension.se säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se. Den som har överblick relativt tidigt i livet har bättre möjligheter att påverka sin framtida pension. Du kan till exempel se om du har eller har haft tjänstepension där du jobbat och du kan se hur stor andel av din framtida pension som kommer från de olika delarna, pensionen i det orange kuvertet och tjänstepensionen.

För de allra flesta födda på 80-talet eller senare ser intjänandet till pensionen annorlunda ut än för tidigare generationer.  I ATP-pensionen och i de förmånsbestämda tjänstepensionerna bestämdes pensionen till stor del av lönen de sista åren i arbetslivet. I de nya pensionsavtalen räknas alla år, och inbetalningen till pensionen är en procentandel av lönen.

– Alla år blir viktiga, inte minst i början av arbetslivet. Det som betalas in då hinner växa till sig i många år, säger Kristina Kamp.

Av de 2,8 miljoner användare som har registrerat sig på Minpension.se sedan start är gruppen under 40 år nu närmare en halv miljon.

Fortfarande dominerar dock andelen äldre bland användarna. I gruppen som fyllt 50 år finns närmare 1,8 miljoner registrerade användare. Den största enskilda årskullen bland de nyregistrerade 2016 var de med födelseår 1955.

Av de yngre är det något fler män än kvinnor som registrerar sig, men högre upp i åren kommer kvinnorna i kapp.
antal-reg-anv-hos-minpension

nyreg-anv-minpension-fodda-1977-1994

Tips till yngre som vill ha pensionskoll!

I Minpensionspodden tar vi upp pensionsfrågorna som är viktiga att ha koll på när du är ung eller mitt i livet. Här får du svar på hur sommarjobbet kan påverka pensionen, vad du ska tänka på när du får barn och varför hipsters ska bry sig om pensionen. Lyssna här >>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s