Det måste bli enklare att gå i pension

introgubbar2-05Det måste bli enklare att gå i pension. Det konstaterade Riksrevisionen i en rapport redan sommaren 2014. Vid ett seminarium onsdagen den 22 februari 2017 berättade Min Pension och Pensionsmyndigheten om det gemensamma arbetet med att ta fram en prototyp för en webbtjänst som ska hjälpa individer att ta beslut om sina pensioner.

Många upplever att det är svårt och tidskrävande att ta beslut om sina pensioner. Ofta skiljer sig villkoren åt mellan de olika pensionerna och den blivande pensionären ställs inför en rad komplicerade val där de beslut som ska fattas ofta är oåterkalleliga. När vi frågade blivande pensionärer vad de önskade sig blev svaret bättre överblick och handfast hjälp i pensionsplaneringen.

Genom ett intensivt samarbete mellan statliga och privata pensionsaktörer har Pensionsmyndigheten och Min Pension låtit ta fram en prototyp till  en uttagsplan för pensioner. Prototypen har användartestats löpande för att motsvara de uttalade förväntningar och önskemål som pensionsspararna har.

Om uttagsprototypen blir verklighet kommer tjänsten att byggas på Minpension.se. Bygget kommer att ske i etapper och ambition är att ha den första versionen klar under 2018. För att det ska kunna bli verklighet krävs att Minpension.se vidareutvecklas och att de anslutna pensionsbolagen levererar mer uppgifter till portalen om individens pension, som till exempel information om återbetalnings- och efterlevandeskydd.

Så fungerar uttagsplan

Uttagsplan ska vända sig till den som inom kort vill gå i pension eller som överväger att gå i pension. Tanken är att tjänsten också ska kunna kunna använda om man har börjat ta ut sina pensioner och kanske vill se de kommande utbetalningarna, eller om man vill göra nya uttagsval. Tjänsten blir tillgänglig ett år innan det första möjliga pensionsuttaget och som tidigast när man fyller 54 år.

Här är de fem enkla processtegen i din uttagsplanering för pension

  1. introgubbar2-01_bBörja med att se och förstå dina olika pensioner.  Direkt på landningssidan får du svar på frågan ”Hur mycket pengar har jag?”

 

2. I steg två är det dags att planera ditt introgubbar2-04_buttag. Redan första gången du besöker Uttagsplan finns din egen ”plan enligt avtal” framräknad. Du kan också skapa nya planer med guidad hjälp.

3. Närintrogubbar2-05 du har gjort två eller flera planer för ditt pensionsuttag får du möjlighet att jämföra dem med varandra.

 

4. Du väljer den plan du vill ha.introgubbar2-02_b

5. För varje uttagsplan du sparar kan du
skapa din egen att-göra-lista som visar vad du behöver göra för att reintrogubbar2-03_balisera respektive uttagsplan. Listan innehåller kontaktinformation och länkar till webbsidor och pensions-
bolag.

Slutrapport Prototyp Uttagsplan

Det här inlägget postades i På gång på minpension, Uttagsplan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s