Lägre skatt det år du fyller 66

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det finns ett ganska enkelt sätt att höja sin pension- det är att bli lite äldre. Dagens skatteregler gör skillnad på yngre och äldre pensionärer. De yngre kan betala omkring en tusenlapp mer i månaden i skatt.

Generation_RF

Så här i deklarationstider kan det vara dags att påminna om att det år du fyller 66 år är en viktig vattendelare i skattesammanhang. Från det året sjunker skatten, både för dig som är pensionär och för dig som vill jobba vidare.

Pension och arbetsinkomster beskattas olika. Skälet är olika grundavdrag i skatteskalorna. Den som både arbetar och tar ut pension beskattas på två olika sätt.  Dessutom finns det olika avdrag som utgår från din ålder.

Grundprincipen är den här:

 • Högst skatt på pension som tas ut före det år du fyller 66.
 • Lägst skatt på arbetsinkomster från det år du fyller 66.

Beskattning av inkomst

Skatten påverkas av om du tjänar lön eller får pension och när du är född.

I exemplet här nedanför ser du hur olika samma inkomst beskattas beroende på om det är lön eller pension och om du är född före eller efter 1951 (år 2017) vid kommunalskatt 32 kronor.

Inkomst 20.000 kronor i månaden

Skatt på pension, född senare än 1951                  5.750 kr

Skatt på pension, född 1951 och tidigare               4.780 kr

Skatt om du jobbar, född senare än 1951               4.190 kr

Skatt om du jobbar, född 1951 och tidigare           2.530 kr

Skillnaden mellan att ta ut pension tidigt och att jobba sent blir i det här fallet 3.220 kronor.

Eftersom det är grundavdragen som ändras blir effekterna stora även på låga inkomster.

Den som tar ut pension tidigt får ofta en låg pension.

Stora skillnader även på låga pensioner

Här nedanför ser du skatten vid en pension på 12.000 kronor i månaden, vid kommunalskatt 32 kronor.

Född senare än 1951       2.930 kr

Född 1951 och tidigare    2.030 kr

Skillnaden i skatt i exemplet ovan är 900 kronor i månaden. På ett år betyder det drygt 10.000 kronor mer i skatt. Den som går tidigt i pension får heller ingen påfyllnad med eventuell garantipension eller bostadstillägg förrän från 65 års ålder. Men då kan å andra sidan ekonomin förbättras rejält, samtidigt som beskattningen sjunker.

Varför högre skatt om du går i pension tidigt?

Varför ska den som går i pension tidigt ha så mycket högre skatt på sin inkomst än den som fortsätter att jobba längre upp i åren?

Tidigare, före jobbskatteavdragens tid, beskattades lön och pension lika.

När jobbskatteavdragen infördes fick den som inte hade inkomster från arbete en relativt sett högre skatt. Samma sak gäller för till exempel föräldralediga, sjuka och arbetslösa.

Efter protester från pensionärsorganisationerna har skatteskalorna senare ändrats så att skatt på pension har sjunkit. Men den skatteförändringen gäller bara för de pensionärer som har fyllt 65 år. Eftersom beskattningen sker årsvis så ska du ha fyllt 65 år det kalenderår som skatten sänkts. Fyller du 65 år i januari kommer din skatt inte att förändras förrän året därpå.

För den som vill fortsätta att arbeta har åldern också betydelse. Här gäller att du ska ha fyllt 65 år för att omfattas. Har du det så får du ett högre jobbskatteavdrag än dina yngre kollegor. En morot från politikerna för att du ska knoga på lite till.

Exempel:

En person född 1952 kommer under 2017 att fylla 65 år men inte 66 år.

Skatten på en pension på exempelvis 18 000 kronor i månaden och 32 kronor i kommunalskatt blir då, enligt Skatteverkets tabell, 5 043 kronor i månaden.

En person född 1951 kommer under 2017 att fylla 66 år.

Därmed får den personen ett högre grundavdrag. Skatten blir, med samma förutsättningar som tidigare, 4 080 kronor i månaden.

Kapitalinkomster påverkas inte av skattregler för pensionärer

För dig som säljer aktier, hus eller har andra kapitalinkomster spelar det ingen roll hur gammal du är när beskattningen sker.  Här gäller samma regler för alla.

Har du ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring spelar det heller ingen roll när du tar ut pengarna.

En privat pensionsförsäkring däremot beskattas om pensionsinkomst när du tar ut pengarna. Då påverkas skatten av den ålder du väljer att ta ut pengarna.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar, Skatter på pension och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lägre skatt det år du fyller 66

 1. Tore Larsson skriver:

  Varför inte ta bort skatten helt o hållet på de som har låg pension, åtminstonde när man fyllt 65 !
  Det är ju ändå bara en rundgång med pengar som i alla fall ska betalas ut i form av bostadstillägg, garantipensioner m.m till de med låga pensioner.!

 2. Kaj Eilersson skriver:

  Är snart 74 år.Har tjänstepension c.a 9000 i månaden,då jag ökat skatte uttaget med 5 procent per månad.Har inga extra inkomster.Ändå får jag restskatt 2200 kr. varje år.Man blir heligt förbannad över att det skall vara så här.När man ändå ökat skatteuttaget frivilligt för att slippa restskatt.-Vet att det enkla svaret är ,du får öka skattetutaget till 10 procent eller mer.Detta är en vanlig Svensk som jobbat hela verksamma livet till 66 års ålder, med undantag för 4års studier i yrket,betalt index reglerat studiemedel i 25 år,till 50 års ålder.

 3. Leif Andersson skriver:

  Det är märkligt att man inte gör skillnad på vad man har arbetat med. Har du haft ett tungt arbete är kroppen mer sliten.
  Man har fått förslitningar i kroppen efter att jag har arbetat med tungan arbeten.
  Om min kropp inte orkar jobba mer än till 61 år ska jag bestraffas för det?????????
  2017-12-05

 4. Anonym skriver:

  Texten mycket otydlig. Vad avses med citat
  ”Men den skatteförändringen gäller bara för de pensionärer som har fyllt 65 år. Eftersom beskattningen sker årsvis så ska du ha fyllt 65 år det kalenderår som skatten sänkts. Fyller du 65 år i januari kommer din skatt inte att förändras förrän året därpå.”

  • eklundmaria skriver:

   Jag håller med om att texten är krånglig: Kanske blir det mer begripligt med ett exempel:

   En person född 1952 kommer under 2017 att fylla 65 år, men inte 66 år.
   Skatten på pensionen på en pension på t ex 18 000 kronor i månaden och 32 kronor i kommunalskatt blir då, enligt Skatteverkets tabell, 5 043 kronor i månaden.
   En person född 1951 kommer under 2017 att fylla 66 år.
   Därmed får en personen ett högre grundavdrag. Skatten blir med samma förutsättningar som tidigare 4080 kronor i månaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s