Att jobba och ta ut pension samtidigt – så påverkas skatten

Det är inte alla som vill sluta jobba helt och hållet från en dag till en annan. Många fasar ut arbetslivet med att jobba lite mindre samtidigt som de tar ut pension. Går det att blanda jobb och pension hur som helst – och hur påverkas skatten?

NAT94189

Låt oss börja med vad som går att göra!

Så påverkas den allmänna pensionen av jobb och pension samtidigt

För den allmänna pensionen, den i det orange kuvertet, spelar det ingen roll om du jobbar eller inte. Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt.

Det som påverkas är skatten som kan bli högre om lön och pension tillsammans ger inkomster på uppemot 40 000 kronor i månaden. Då kan du få betala statlig skatt på de sista tusenlapparna.

Om du tar ut pension och jobbar samtidigt får du inte a-kassa om du blir arbetslös. Enligt A-kassans regler anses du ha försörjning ändå eftersom du tar ut pension.

Du tjänar in nya pensionsrätter när du fortsätter att jobba. Däremot får du inga nya pensionsrätter på den del av inkomsten som är pension.

Du kan ändra dig om du inte vill ha pension längre, eller ett lägre belopp. Då hör du bara av dig till Pensionsmyndigheten igen.

Så påverkas tjänstepensionen när du jobbar och tar ut pension samtidigt

För tjänstepensionen gäller lite olika regler beroende på vilket avtal du har. Här är det bra att prata med arbetsgivaren eller facket om vad som gäller. En del tjänstepension går inte att ta ut samtidigt som du jobbar vidare.

Det går inte att stoppa ditt uttag eller ändra ersättningen i utbetalningen om du har påbörjat uttaget av en tjänstepension.

Tänk på att tjänstepensionsavtalen är olika. Kontakta därför ditt pensionsbolag för att få veta vad som gäller för just dig.a

Så påverkas din privata pensionsförsäkring när du tar ut pension och jobbar samtidigt

Din privata pensionsförsäkring har ingen koppling till arbetslivet – så här kan du blanda som du vill. Men privata pensionsförsäkringar beskattas ungefär som lön, vilket innebär att du kan få betala statlig skatt om din lön och din pensionsförsäkring tillsammans ger höga inkomster.

Olika skatt på pension och lön

De inkomster du har som lön och det du tar ut som pension beskattas olika. Det spelar dessutom roll hur gammal du är.

Har du arbetat så får du lägre skatt än på pensionen. Skillnaden är jobbskatteavdraget.

Du har också lägre skatt, både på pension och på lön, från det år du fyller 66 år. Då får du ett högre jobbskatteavdrag på lönen och ett högre grundavdrag på pensionen.

Exempel 1: Skatt på lön och pension före 66 år

Inkomst 20 000 kr 

Skatt

Bara pension 5 750 kr
Bara arbete 4 190 kr
Hälften av båda 4 600 kr

Exempel 2: Skatt på lön och pension från det år du fyller 66 år

Inkomst 20 000 kr 

Skatt

Bara pension 4 789 kr
Bara arbete 2 530 kr
Hälften av båda 3 000 kr

Vill du lägga in dina egna siffror kan du göra det i Skatteverkets snurra >>

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Skatter på pension, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att jobba och ta ut pension samtidigt – så påverkas skatten

 1. Lukas skriver:

  Hej, om man tar ut tjänstepension från 55 års ålder, är då skatt på tjänstepensionen från arbete inom privat sektor 0 %?

 2. Andersson Barbara skriver:

  Jag är egen företagare är 75 år är pensionär påverkar det att jag få mera pension när jag slutar jobba med min firma

  • eklundmaria skriver:

   Så länge du har firman och betalar skatt får du mer pengar till din allmänna pension. Deklarerar du en vinst på firman på 200 000 kronor innebär det att 35 000 kronor inbetalas till din pension. Det gör ungefär 300 kronor per månad livet ut. Hälsar Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

 3. saarakemi skriver:

  Jag får pension och arbetar lite som Vikarie på privat förskola Jag är snart 69 år. Dom drar 30 % skatt. Är det ok? M.v.h Saara

  • eklundmaria skriver:

   Det är lite svårt att svara på eftersom vi inte vet var du bor –och hur hög kommunalskatten är – eller hur hög din pension är.

   Men om din lön och pension totalt inte blir mer än omkring 450 000 på ett år så behöver du inte vara särskilt orolig för att det blir en massa kvarskatt. Eftersom du fyllt 69 år så betalar du lägre skatt än de som är yngre än 66 år på din vikarielön. Politikerna gillar alla som jobbar upp i åren, så de ger lite skatterabatt.

   Hälsningar
   Kristina Kamp, pensionsekonom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s