Hur stor blir pensionen för utrikes födda?

Kristina Kamp förklarar rapporten i minPensionsPodden. Lyssna här >>

Ny rapport från minPension visar att utrikes födda riskerar att få en lägre pension än sina svenska kollegor trots att de har samma lön före pensionen.

Att börja arbeta och betala skatt tidigt, att ha ett jobb med tjänstepension och sedan jobba på så länge det går ger en bra grundplåt till pensionsinkomsterna. Är du född och uppvuxen i Sverige har du goda förutsättningar att få de här sakerna på plats. Men utrikes födda har inte alltid samma möjligheter.

Pensionens andel av slutlönen är lägre för den gruppen än för dem som är födda i Sverige. Det visar statistik som tagits fram av minPension. Rapporten har gjorts med hjälp av bearbetningar som har utförts av SCB, Statistiska Centralbyrån.

Bland minPensions användare födda 1951-1959 och med en månadslön före pension på omkring 25 000-30 000 kronor ligger kompensationsgradens median på cirka 53 procent. Motsvarande siffra för födda i Sverige är cirka 62 procent. Skillnaden i pension blir mer än 2 000 kronor i månaden. Siffrorna är ungefär desamma för andra lönenivåer. Skillnaderna består för yngre användare.

”Även om lönen är densamma så ser vi att den som är född i ett annat land riskerar att få lägre pension än den som är född i Sverige. En del kan ha en pension i andra länder som väl kompenserar för detta, men andra har inte samma förutsättningar” säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension.

Bland minPensions snart tre miljoner registrerade användare är gruppen utrikes födda underrepresenterade.

”Vi tycker att fler borde logga in på minPension och ta reda på hur stor den framtida svenska pensionen kan bli. Vi har även bra tips på hur du kan få information om din pension i andra länder.”

Rapporten ”Hur blir pensionen för utrikes födda”

6 reaktioner till “Hur stor blir pensionen för utrikes födda?

 1. Har funderat på den fråga länge. Det borde vara tvärtom. Jag är född utomlands, kom till Sverige när jag var 33 år, började arbeta o betala skatt 11 månader efter ankomst till Sverige. Har inte kostat staten för barnomsorg, utbildning m.m o ändå för jag lägre pension. Känns inte rätt.

 2. Hej Bo! Det är riktigt! Samma regler gäller för alla, oavsett vilket land du fötts och vuxit upp i. Hälsningar Maria på Minpension.se

 3. Hej!
  Gäller detta även de som är födda i Sverige, bor en längre tid utomlands och sedan flyttar tillbaka till Sverige igen?

  Med vänlig hälsning, Bosse

 4. Hej Stefan!
  Skillnaden är att den som är född i Sverige och börjar arbeta sent i livet får full garantipension. Garantipensionen baserar sig på antal bosättningsår i Sverige. För att få full garantipension krävs att du har bott här minst 40 år från det år du fyllde 16 år till och med det år du fyllde 64 år. Hälsningar Maria Eklund

 5. ”Hur stor blir pensionen för utrikes födda?”

  Jag misstänker att rubriken egentligen är fel.
  Är det verkligen någon skillnad på om du:
  – Är utrikes född och börjar jobba vid säg 40 års ålder och jobbar fram till pensionen
  – Är född i Sverige och börjar jobba vid säg 40 års ålder och jobbar fram till pensionen
  Skulle det vara någon skillnad?

  Rubriken skulle kanske lika gärna kunna vara:
  ”Det här blir effekten om du börjar jobba sent i livet”

  Med vänlig hälsning,
  Stefan Kvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s