Överlever de unga efter arbetslivet?

Anlände Visby vid 10-tiden i morse och skyndade direkt till fackförbundet för försäkringsanställda, FTF:s, seminarium med rubrik ”Hur ska dagens unga överleva efter arbetslivet”.

Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på FolksamHåkan Svärdman, Folksams välfärdsanalytiker inledde med att konstatera att det nya pensionssystemet har givit sina första pensionärer, det vill säga de sena 40-talisterna, 61 procent av slutlönen i pension. Och för kommande generationer är utsikten knappast bättre. Vi lever längre, men hittills har de låga pensionsnivåerna knappast fått oss att arbeta längre. Vi väljer fortfarande att avsluta arbetslivet runt 65. Kvinnor är de stora förlorarna och får i snitt 76 procent av männens pension, enligt Håkan Svärdman.

Kristina Kamp, pensionsekonom Minpension.se

När vår pensionsekonom, Kristina Kamp, tog plats på scenen uppmanade hon unga att börja jobba tidigt och slå vakt om premiepensionen. Hennes exempel visade tydligt premiepensionens betydelse för de ungas pensioner. Samtidigt konstaterade hon att det blir allt viktigare att hålla koll på vilket tjänstepensionsavtal man tillhör eftersom skillnader i avsättningarna mellan dem ökar.

Niklas Säwén, Hedvig Åkesson, Helena Nanne

I paneldebatten deltog representanter från tre ungdomsförbund: Niklas Säwén, SSU, Hedvig Åkesson, KDU och Helena Nanne från MUF. Alla tre ense om att pension inte är en profilfråga för förbunden. Niklas Säwén menade att fler unga måste komma i arbete tidigare medan Helene Nanne hakade på Fredrik Reinfeldts uppmaning från 2012 om att vi måste vara beredda att arbeta till 75 år. Niklas Säwén såg att de 800 fonderna i premiepensionen kan uppfattas som krångligt, Helena Nanne däremot såg fondutbudet som nödvändigt för god avkastning.  Den avslutande frågan om hur länge de själva planerar att arbeta visade att de gjort sin hemläxa.

Niklas Säwén: 65-70  år
Hedvig Åkesson: 72 år
Helena Nanne: 75 år

Tydligt är att unga behöver förstå vad som påverkar deras pension. Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, föreslog ungdomsförbunden att inleda samarbete med pensionärsförbunden. En spännande tanke! Samtidigt har politikerna ett arbete att göra i att fundera över hur arbetslivet ska se ut för att framtida generationer ska få pensioner som det går att leva på.

Vid tangenterna,
Maria Eklund, minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s