Full fart i pensionslabbet

Åtskilliga intervjuer och tester men vanliga användare ligger till grund för utvecklingsarbetet på minPension.

En schweizisk armékniv är bra att ha, men multiverktyg är sällan det ultimata verktyget du behöver för att göra ett perfekt jobb.

minPension har hittills fungerat som armékniven, men nu pågår arbetet för fullt för att bli den perfekta verktygslådan för just dina behov.

Om den pågående förvandlingen handlade minPensions seminarium på tisdagen i Visby, ”Hur bygger vi framtidens pensionsinformation”. Här visades konkreta verktyg för att underlätta för pensionssparade och blivande pensionärer.

– Det gäller att kunna basen för att klara att klättra på kunskapstrappan, menar Patrik Malmquist, utvecklingschef på minPension.

För att få koll på din pension behöver du inte veta allt, det räcker med att ha koll på vad som är viktigt för just dig.

– Tidigare har vi försökt att göra alla till pensionsspecialister istället för att försöka svara på det som användarna undrar, säger Anders Lundström, vd på minPension.

Patrik Malmquist illustrerade med legobitar. För den som ser en hög med 1000 bitar kan det vara svårt att få en överblick och veta hur den ska sorteras. Det blir genast lättare bara genom att lägga legobitarna i olika färghögar, att de stora delarna.

Det handlar också om att skapa mer engagemang. Om pensionen känns diffus och långt bort, gör om den till någon som mer liknar ett lönebesked. Så här mycket betalas in till din pension varje månad, något som faktiskt händer här och nu.

– Vi har intervjuat och testat, och intervjuat och testat igen.

Resultatet av arbetet finns redan nu i Beta-versionen på minPension. Här finns en förenklad prognos, alltså helheten i plånboken först.
Här finns också ett jämförelseverktyg där det går att se hur din pension förhåller sig till andras, med till exempel samma avtalsområde eller ålder.

Andra verktyg som kommer är pensionssimulatorn, där det ska gå att se effekterna på pensionen om du byter jobb, jobbar mindre, byter avtal och så vidare och uttagsplaneraren. I uttagsplaneraren ska den blivande pensionären få handfast hjälp med själva uttaget av pension. Det handlar både om att se konsekvenserna av att ta ut sina pensioner på olika kort eller lång tid och om att få en konkret checklista på vad som behöver göras för att få ut pengarna.

– Det vi saknar nu är bättre samarbete med arbetsgivare och fack för att kunna presentera det här riktig bra, säger Anders Lundström.

Kristina Kamp, minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s