Spretiga pensioner oroar

Tjänstepension i fokus hos panelen. Margit Silberstein, moderator, Christina Lindenius, vd Svensk Försäkring, Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, Johan Sidenmark, vd AMF, Jens Henriksson, vd Folksam och Anders Lundström vd minPension

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, upprepade det flera gånger på tisdagens pensionsseminarier i Visby.

– Vi politiker måste ta itu med pensionsåldersfrågan.

På följdfrågor kring när eventuellt förändringar av pensionsåldrarna kan inträffa kom inga tydliga svar. Men i riksdagens pensionsgrupp, där Strandhäll är ordförande, finns pensionsåldern med på dagordningen.

Medan politikerna grunnar på vad som ska göras med pensionsåldrarna ­­har det hänt desto mer med tjänstepensionerna. Här har det tillkommit olika typer av extra avsättningar till pensionen som både ökat den pensionens betydelse i helheten och ökat skillnaderna mellan olika tjänstepensionsavtal.

– Jag kan förstå arbetsmarknadens parter, men det här är inte strategiskt genomtänkt, sa Christina Lindenius på Svensk försäkrings seminarium, ” Hur länge räcker pensionen? ”Hon efterlyste en paus, så parterna kan fundera mer på hur framtidens pensioner ska se ut.

– Pensionslösningarna blir mer komplicerade. Det blir mycket svårare att förstå både för företagen och för individen om vi har lösningar som går utanpå de stora planerna. Det blir en fördyring av hanteringen också.

På hennes önskelista finns även något som ersätter det avdragsgilla pensionssparandet, ett långsiktigt sparande med försäkringsinnehåll.

Ny utredning våren 2018

Annika Strandhäll är inte heller helt nöjd med tjänstepensionernas utveckling. De riskerar att än mer gynna grupper som kanske inte alltid är de som bäst behöver mer pension. Andra grupper med redan låga löner kan behöva satsa mer på att upp lönen än på att ta en del av löneutrymmet för att få högre pension.

Till stor del handlar det om kvinnor, som har ett kortare arbetsliv, jobbar med deltid och ofta i sektorer med låga löner.

Till våren, lovade Strandhäll, ska en utredning vara klar som ser över hela grundskyddet i pensionssystemet, garantipension, bostadstillägg, änkepensioner med mera. Ett grundskydd som ibland kritiseras för att det delvis motverkar effekterna av att jobba mer och längre.

– Det är viktigt att det blir träffsäkert och inte underminerar jämställdhetsarbetet på arbetsmarknaden.

Johan Sidenmark, vd för AMF, ser däremot inga problem med att avsättningarna till tjänstepensionen höjs.

– Det finns många som inte kan jobba till 65 eller som måste jobba deltid. Det blir mer avsättningar är en reaktion till att systemet inte tar hänsyn till all. Jag är positiv till att parterna förhandlar sig till mer avsättningar.

Jens Henriksson, vd för Folksam, tycker att den som är ung inte ska behöva tänka på pension. Jobba med kollektivavtal räcker.

Däremot ser han det som ett problem att många tar ut tjänstepensionen på kortare tid än livsvarig uttagstid.

De korta uttagstiderna är en av de saker vi som politiker har synpunkter på, sa Annika Strandhäll. Pension bör vara livsvarig.

Vi ser många exempel på hur kvinnor går i pension när mannen, som är något år äldre, slutar jobba. Sedan tar de ut pengarna på kort tid för att ha pengar att ha trevligt för. Så dör mannen och hon blir en av våra fattigpensionärer. Då får staten träda in.

Anders Lundström, vd för minPension, oroar sig för vad olika tjänstepensionsavtal får för effekter för den som vill göra prognoser. I dag bygger prognoserna på att tjänstepensionsavsättningarna ser relativt lika ut i olika avtal. Det blir svårare med träffsäkerheten om avtalen skiljer sig allt mer åt.

Kristina Kamp, minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s