Almedalen: Får de unga någon pension?

”Högre pension för äldre!”, ”Får de unga någon pension i framtiden?” och ”PPM skandalerna med Allra och Falcon”. Pensionstemat de senaste dagarna i Almedalen har handlat om förtroendet för pensionssystemet i Sverige ur olika perspektiv. I måndags, i går och i dag har vi på Min Pension medverkat i seminarier där ungas perspektiv på pensioner har diskuterats.

Pensionen är baserad på din livsinkomst

almedalenpensionerförunga

I den stora pensionsreformen för 20 år sedan övergick Sverige till att ha ett pensionssystem som är baserat på hela livsinkomsten (den så kallade livsinkomstprincipen). Samtidigt lever vi svenskar allt längre och dagens unga kommer ut allt senare i arbetslivet. Kvoten mellan den tid vi jobbar och den tid vi inte jobbar minskar drastiskt. Snitttiden för när en akademiker börjar jobba har stigit till 29,6 år samtidigt som medellivslängden ökar rekordsnabbt med 3,5 timme för varje dag. Det leder till att vårt gamla synsätt på pension behöver förändras då ekvationen inte längre går ihop, säger Christina Lindenius på seminariet ”Hur länge räcker pensionen”. På dagens föredrag på Max Mathiessen ”Generation Y – blåsta på pensionskonfekten?” diskuterade politiker, unga bloggare, försäkringsbolag om vad unga borde göra för att få en så bra pension som möjligt. Här kommer tipsen från panelen:

  • Börja jobba tidigt
  • Arbeta längre
  • Skaffa tjänstepension (men välj rätt sektor att jobba i! Det är stora skillnader mellan en butiksanställd och en gruvarbetare)
  • Premiepensionen är viktigt
  • Spara regelbundet
  • Ha låga avgifter (blir extra viktig när riksbankens reporänta är låg eller negativ)
  • Var aktiv och kolla till dina pensioner regelbundet
  • Var jämställda i ett förhållande. Det är inte bara den ena parten som ska ta hand om barn och jobba deltid.
  • Utbilda dig! Då har du större chans till högre lön och ett långt arbetsliv.

Vill du höra Min Pensions introduktion till föredraget ”Generation Y – blåst på pensionskonfekten” så kan du se det här.

Patrik Malmquist, Utvecklingschef Minpension.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s