Årets Almedalen

Årets upplaga av Almedalsveckan slutar som vanligt med nya rekord med mer än 4 100 seminarium och beräknas ha cirka 40 000 unika besökare. En imponerande siffra som kan jämföras med exempelvis Gotlands 60 000 invånare.

Den stora skillnaden för årets upplaga av Almedalen är de utökade säkerhetsarrangemangen som tillkommit som en följd av den senaste tidens händelser. Hästgatan och andra intilliggande gator har varit mer eller mindre blockerade med stora blomlådor i sten vilka dessutom var stadigt förankrade med tjocka kättingar. Andelen säkerhetsvakter har ökat kraftigt och det var inte bara ledande politiker som kom med säkerhetsvakter utan även ledande personer inom näringslivet hade med sig personliga säkerhetsvakter. Den ökade hotbilden återspeglade sig även i programmet med olika seminarier och både SÄPO och militär återfanns i olika paneler.

Ett genomgående tema över i stort sett alla branscher har varit digitaliseringen och hur den kan komma att påverka olika branscher samt hur Sverige kan fortsätta att vara framgångsrika genom digitala innovationer. Även ett antal regleringar som Dataskyddsförordningen diskuterades med digitalisering som utgångspunkt och hur det istället för att vara en belastning kan bli en affärsmöjlighet. Aktörer som Microsoft och Google hade flera mycket välbesökta arrangemang på digitaliseringstemat. Nästan femton procent av alla seminarier handlade om digitalisering och betydligt fler handlade indirekt om frågeställningar knutna till digitalisering.

Vad gäller pensioner är det några områden som har stuckit ut lite extra:

Ojämlika pensioner och spridningen i kompensationsnivåer är ingen ny fråga men handlar nu inte bara om jämförelsen mellan män och kvinnor utan även mellan olika yrkeskategorier, generationer samt samhällsklasser. Exempelvis fick Swedbanks jämförelser mellan generationer ett stort genomslag i media trots att det egentligen inte innehöll några direkta nyheter. Under veckan har det gjorts några försök att lyfta pensioner som en av de kommande valfrågorna men känslan är att det inte har inte lyft riktigt ännu.

Men en av de nya ”snackisarna” under veckan har varit den stora skillnaden i avsättning mellan olika avtalsområden där det nya statliga avtalet med 6% och gruvarbetarna med 9 % sticker ut rejält. Flera branschförbund har även förhandlat fram extra avsättningar till medlemmarna vilket gör att det blivit betydande skillnader inom de olika planerna. Reformeringen av det allmänna pensionen har inneburit en lägre kompensationsgrad vid pensionering bland annat med hänsyn till den ökade medellivslängden. Något som i praktiken gör att fler arbetar längre och pensionsåldern höjs för att ge en bättre kompensation. Den ökade avsättningen inom tjänstepension kompenserar dock för en vikande nivå i det allmänna systemet och får då en motverkande effekt på pensionsåldern och blir därmed ett ”systemproblem”.

Det finns även en rädsla för ett antal andra effekter med allt större avsättningar inom tjänstepensionsområdet som exempelvis att det kommer att förstärka skillnaderna mellan könen. Det orsakas inte bara av tiden i arbete, och därmed livsinkomsten, utan även genom att det främst är avtal inom typiskt mansdominerade yrken som ger större avsättningar medan avtalen för typiskt kvinnodominerade yrken ligger kvar på samma nivåer. Men det är tydligt att det finns ett stort tryck från medlemmarna mot arbetsmarknadens parter till att skapa förutsättningar för högre pensionsavsättningar och det hanteras inom ramen för hela lönerörelsen och begrepp som ”total compensation” och ”wealth management” lyfts fram. En form av helhetssyn och bruttomått på de anställdas förmåner där pensionen är en del i förhandlingsutrymmet och de ökade pensionsavsättningarna har tagits från det löneutrymme som finns till förhandling.

Det finns en stark oro för att allmänhetens förtroende till det allmänna pensionssystemet efter händelser som Allra och Falcon har sjunkit rejält. Ålderspensionen bygger på långsiktighet och förtroendet för att en viss pension kommer att betalas ut. Om förtroendet brister kommer det sannolikt att få negativa effekter även för tjänstepensionssystemet och skapa stora spänningar vilket ju har skett och t ex i Grekland fick det omfattande följder.

Även om det ibland känns som en liten bubbla i Almedalen är det oerhört inspirerande med många seminarier, mängder med intressanta analyser och intressanta möten under några få intensiva och spännande dagar. Nu är det många intryck och idéer som skall bearbetas under sommaren i hängmattan eller när ett och annat lågtryck passerar under semestern.

Trevlig sommar!

Anders Lundström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s