Därför ska du pensionera dig på sommaren

Stugor på klipporna i BohuslänSå här års är den optimala tiden att pensionera sig. Inte för att det kan kännas extra skönt att få stanna kvar i sommarvärmen. Nej, det är kombinationen av månadernas placering i almanackan och en titt i skattetabellen som gör sommaren till en utmärkt tid att gå i pension. Men inte för alla.

En hyfsad pension kräver många år på jobbet, tjänstepension och kanske också lite eget sparande. Det har vi redan lärt oss.

Det som det inte brukar pratas lika mycket om är vilka skattekonsekvenser det får att byta jobb mot pension. Inte nog med att pensionen ofta är lägre än lönen, skattesatsen är dessutom högre. Det har vi skrivit om tidigare på blogg.minpension.se >>

Skillnaderna är faktiskt så stora att det spelar rätt stor roll när på året man väljer att gå i pension.

Den skatt du betalar beräknas på de inkomster du har under ett kalenderår. Eftersom sommarmånaderna inträffar ungefär när halva kalenderåret har gått så innebär det att du året därpå kommer att deklarera för både lön och pension. Det innebär många fördelar:

 1. Du kan fortfarande utnyttja jobbskatteavdraget på de delar som är lön.
 2. Du behöver inte ta ut så mycket pension. Att vänta med att börja ta ut pensionspengar innebär för de flesta att månadsutbetalningen stiger eftersom den förväntade utbetalningstiden minskar.
 3. Du undviker till viss del hög skatt på pension. Skatten på pensionsuttaget är högre än på löneinkomster. Extra hög skatt är det på pensioner som du tar ut före det år du fyller 66 år.
 4. Jobbar du vidare hinner du tjäna in extra pensionsrätter till den allmänna pensionen. Den som tjänar 40 000 kronor i månaden och jobbar fram till halvårsskiftet från 40 000 kronor i nya pensionsrätter i den allmänna pensionen. Det kan även påverka tjänstepensionen positivt.

Sammantaget finns det ekonomiska fördelar med att härda ut några månader extra på jobbet istället för att lämna vid ett årsskifte. Du kan också unna dig att gå i pension några månader tidigare än du tänkt dig eftersom det inte är särskilt lönsamt att fortsätta fram till nästa årsskifte. Skatten blir flera procentenheter lägre om du väljer att blanda jobb och pension istället för att bara ta ut pension.  Det gäller i alla våra exempel.

I tabellerna nedan har vi utgått från en tänkt total pension på ungefär 65 procent av lönen och har en skattesats på 32 kronor.  Hur stor pensionen blir i verkligheten kan variera väldigt mycket. Vad din pension kan tänkas bli tar du enkelt reda på genom att göra en pensionsprognos på minPension. I den övre tabellen finns siffror för dig som börjar ta ut pension före det år du fyller 66 år. I den nedre finns de siffror som gäller från det år du fyller 66 år. Från den åldern sänks skatten både på inkomst av tjänst och på pension.  Eftersom det är grundavdraget som höjs får det extra stor effekt på relativt låga inkomster.

Skattenivåer 2017

Om du är yngre än 66 år

Lön Pension Pension hela året – 65 Hälften lön/hälften pension Skillnad kr/mån
20 000 13 000 9 700 13 000 3 300
30 000 19 500 13 900 18 900 5 000
40 000 26 000 18 100 24 700  6 600
60 000 39 000 26 600 33 800 7 200

Tabell  från det år du fyller 66 år

Lön Pension Pension hela året  Hälften lön/hälften pension Skillnad kr/mån
20 000 13 000 10 600 14 700 4 100
30 000 19 500 14 900 20 300 5 400
40 000 26 000 19 100 25 900 6 800
60 000 39 000 27 600 35 000 7 400

För sommarpensionären blir det extra pengar första året som pensionär. Året därpå uteblir förstås effekten, och då är det de lägre beloppen som gäller. Men för den som väljer att fortsätta kombinera att arbeta och ta ut pension samtidigt, så kvarstår effekten. Det gäller till exempel om du väljer att utnyttja möjligheterna till flexpension.

Är du under 65 år bör du dock tänka på att uttag av pension försämrar dina möjligheter att få a-kassa. Och att deltid sänker sjukpengen om du blir sjuk.

Inget för dig som har egen firma

Om du har eget företag ska du däremot tänka lite annorlunda. Betalar du dina egna sociala avgifter finns det skattemässiga vinster med att börja plocka ut den allmänna pensionen och därigenom minska de sociala avgifterna från 28,97 till 16,36 procent. Men för att få den skatterabatten måste du ha tagit ut pension hela året eller fyllt 65 år. Här är det alltså årsskiftet som gäller – och så förstås att du fortsätter att jobba fast du tar ut pensionen.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

2 reaktioner till “Därför ska du pensionera dig på sommaren

 1. Hej Anonym!
  Den stora fördelen med att inte gå vid ett årsskifte är att du både får ett år till med jobbskatteavdrag och dessutom nya pensionsrätter.
  Samma gäller om du jobbar på tex. halvtid och tar ut halva pensionen.
  Hälsningar
  Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension

 2. Tycker inlägget är väldigt skevt och hittar ingen anledning till att man det är bäst att ta ut pensionen mitt i året. Allt har ju att göra med att en väntar med att ta ut pensionen, inte att en gör uttaget mitt i året.

  1.Du kan fortfarande utnyttja jobbskatteavdraget på de delar som är lön. (Jobbar du hela året och inte tar ut pension kan du utnyttja jobbskatteavdraget på hela lönen, inget som gör att det är bättre att ta ut pensionen)

  2.Du behöver inte ta ut så mycket pension. Att vänta med att börja ta ut pensionspengar innebär för de flesta att månadsutbetalningen stiger eftersom den förväntade utbetalningstiden minskar. (Stiger ju ännu mer om du väntar; inte heller här något som gör att det är bättre på sommaren)

  3.Du undviker till viss del hög skatt på pension. Skatten på pensionsuttaget är högre än på löneinkomster. Extra hög skatt är det på pensioner som du tar ut före det år du fyller 66 år. (Har inte heller något att göra med att du tar ut din pension under sommaren)

  4.Jobbar du vidare hinner du tjäna in extra pensionsrätter till den allmänna pensionen. Den som tjänar 40 000 kronor i månaden och jobbar fram till halvårsskiftet från 40 000 kronor i nya pensionsrätter i den allmänna pensionen. Det kan även påverka tjänstepensionen positivt. (Jo ja men inte heller här spelar de någon roll att du gör de mitt i året, klart att man får mer pensionrätter om en jobbar mer)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s