Mer pension för plugg

Bidragsdelen i studiemedlen ska höjas med 300 kronor per studiemånad, har regeringen bestämt. Höjningen kommer till nästa sommar. Därmed blir det också mer till pensionen – så småningom.

Fyra ungdomar gör grupparbete tillsammans

 

Om du pluggar på högskola och tar ut bidragsdelen i studielånet så betalar staten in pensionspengar till din framtida pension. Om du pluggar heltid under 2017 så blir pensionsinbetalningen 7.300 kronor.

Från och med juli 2018 kommer bidragsdelen i studielånet att höjas med 300 kronor per studiemånad. Därmed kommer också pensionsinbetalningen att höjas, till 8.100 kronor om året för heltidsstudier.

Jämfört med att arbeta så handlar det inte om så mycket pengar, så det kan vara bra att ha ett sommarjobb eller jobba lite extra under terminerna om du vill ha en bra pension. I synnerhet om du kommer att ha många studieår.

Den som arbetar året runt och tjänar 20.000 kronor i månaden tjänar in 41.300 kronor till sin framtida pension. Till det kan läggas tjänstepension om det finns ett avtal om det där du jobbar.

Men om du pluggar extra och sommarjobbar med motsvarande lön  tre månader om året får du in 18.400 kronor om året, från och med år 2018.

Du som är lite äldre kanske funderar på om dina studier också gett dig pensionspengar. De har de gjort om du har pluggat från 1995 och senare. För att dina studier ska räknas med i din framtida pension ska du ha minst fem år i Sverige med inkomster från arbete innan du fyllt 70 år. Inkomsterna ska motsvara minst två inkomstbasbelopp. I år, 2017, är ett inkomstbasbelopp 61.500 kronor.

 Så här mycket tjänar du in till pension per år

Pengar till framtida pension
Plugga heltid, från juli 2018  8.100 kronor
Jobba heltid, 20 000 i mån 41.300 kronor + ev. tjänstepension
Plugga och jobba extra tre månader 18.400 kronor + ev. tjänstepension

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Tips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s