Ännu större skatteskillnader mellan unga och äldre pensionärer

Nästa år, 2018, ökar skatteskillnaderna mellan dem som väljer att ta ut pension tidigt och de som väntar tills de år de fyller 66 år. Unga pensionärer får räkna med drygt tusenlappen i högre skatt – per månad.

Ett par som tvättar sin bil

Regeringen har presenterat sin budget och det lär knappast har undgått någon att pensionärerna fått stora skattesänkningar.

Från nästa år kommer därför pensionärer med en pension på upp till 17.000 kronor i månaden inte att betala högre skatt än vad en löntagare gör.  Det betyder en skattesänkning på omkring 400 kronor i månaden jämfört med i år.

Men de lägre pensionärsskatterna gäller inte alla. De som väljer att ta ut pension tidigt, före det år de fyller 66 år, har ingen skatterabatt. Även när politikerna sänkt skatten vid tidigare tillfällen har det inte gällt för yngre pensionärer. De får samma höga skattenivåer som andra utan löneinkomster, t.ex. arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga. Först när den här gruppen pensionärer passerar åldersgränsen 66 år så sänks skatten även för dem.

Skälet till att det finns olika åldersnivåer för skatt på pensioner är för att politikerna vill ha det så. Ända sedan de första jobbskatteavdragen infördes har det funnits en kritik från pensionärerna för att de får betala en högre skatt än löntagare. Politikerna har lyssnat på den kritiken. Men när skattesänkningarna successivt genomförts har det bara gällt för pensionärer som när beskattningsåret börjar ska ha fyllt 65 år. Det betyder att den som fyller 65 år i januari får vänta tills året därpå för att få sänkt skatt.

Skatteskillnaderna mellan unga och gamla pensionärer är stora, och med de nya skattelättnaderna för äldre pensionärer så ökar skillnaden ytterligare.

En pensionär med en pension på 17.000 kronor i månaden kommer i fortsättningen att betala omkring 1.300 kronor i månaden mer i skatt fram till det år han eller hon fyller 66 år.

Skatteskillnaden beror på att äldre pensionärer får ett högre grundavdrag innan skatten beräknas. Det innebär att skillnaden i skatt mellan unga och lite äldre pensionärer är högre vid låga inkomster.

Den som har en pension på 14.000 kronor i månaden kommer nästa år att betala 1.100 kronor mer i skatt på tidiga pensionsuttag. Den som har en pension på 35.000 kronor i månaden får betala 800 kronor mer.

Tabell: Så här beskattas en lön eller pension på 17 000 kronor i månaden från 2018
( kommunalskatt 32 kr)

Inkomst/mån Skatt/mån Procent av inkomst
Löneinkomster från det år du fyller 66 år 1.600 kr 9 %
Pension från det år du fyller 66 år 3.300 kr 19,5 %
Lön fram till det år du fyller 66 år 3.300 kr 19,5 %
Pension fram till det år du fyller 66 4.700 kr 27,5 %

Enligt regeringen ska det inte finnas några skatteskillnader mellan pensionärer och löntagare på inkomster upp till 17.000 kronor i månaden, givet att pensionären uppnått rätt ålder.

Men det kommer ändå att vara en skatteskillnad mellan den som har lön och den som har pension från 66 års ålder. Den som fortsätter att arbeta får nämligen ytterligare jobbskatteavdrag. Som en slags morot för att jobba vidare.

Sammantaget blir skillnaden i skatt stor mellan att ta ut pension före 66 år eller att jobba. För den som har en inkomst på 17.000 kronor i månaden handlar det om 3.100 kronor i månaden.

Jobba och ta ut pension samtidigt kan mildra effekten

Ett sätt att mildra skatteeffekterna är att jobba och ta ut pension samtidigt. På det sättet kan pensionsutbetalningen minska, och därmed skatten. Jobbskatteavdraget gäller för den del av inkomsten som är lön.

För yngre pensionärer blir det inga skatteförändringar för den som väljer att ta ut pension och lön samtidigt.

För de äldre pensionärerna som fortsätter att jobba blir det en skattelättnad på den del som är pension.

Kapitalvinster, till exempel försäljning av fonder, aktier eller bostäder har inga åldersgränser. Här beskattas pengarna lika oavsett hur gammal eller ung du är. Att ta ut sparpengar eller sälja av tillgångar kan vara ett alternativ för den som vill sluta arbeta tidigt och vill undvika att ta ut pensionspengar.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s