Knopp och kropp klarar att jobba länge – men vill vi?

panel vem vill anställa hundraåringarDet är måndag eftermiddag i oktober. I hjärtat av Stockholm arrangerar Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier seminariet ”Vem ska anställa alla hundraåringar?”. Frågan är spännande! Staten förväntar sig  att vi ska jobba längre men kommer vi orka? Tycker vi att det är värt det? Och vill arbetsgivarna ha en åldrande skara medarbetare?

Lars Nyberg inleder. Han är  professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet. I en studie kallad Betula, har de följt enskilda individer under 30 års tid för att ta reda på hur hjärnan och minnesförmågan fungerar. Vi har många olika sorters minnen, till exempel motoriska och kognitiva förmågor. Dessa har inte visat sig påverkas av ålder. Tvärtom är det med de episodiska minnena. Förmågan att minnas vardagliga saker som namn, var bilen är parkerad och vad man ska handla. Studien visar att det episodiska minnet förändras redan vid 60 års ålder. Men inte för alla! Det finns människor som bibehåller sitt goda episodiska minne långt upp i åren. Vad påverkar då? Gener förstås! Men också utbildning, kost och motion. Något som också har visat sig vara bra för episodminnet är socialt umgänge. Den som vill behålla knoppens aktivitet bör alltså undvika ensamhet och isolering.

Slutsatsen blir: knoppen – hjärnan – fixar ett långt arbetsliv. Undersökningar har visat att äldre till och med har lättare att minnas fakta, än yngre!

Men hur är det med kroppen då? Orkar den?

Gabriella Sjögren Lindquist jobbar med pensionsrelaterade frågor på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. Hon konstaterar att drygt hälften av alla 64-åringar idag försörjer sig med lön och ungefär en fjärdedel med pensionsmedel. Resterande är arbetslösa eller lyfter någon typ av sjukersättning. Gabriella Sjögren Lindquist tror inte att kroppen blir den som sätter käppar i hjulet för ett långt arbetsliv. Snarare viljan. Närmare 40 procent av alla kvinnor vill gå i pension så tidigt som möjligt. Vid utfrågning bland både kvinnor och män anser de flesta befinna sig på toppen av sin karriär vid 44 års ålder. En undersökning visar att arbetsgivare i större utsträckning tar in 35-40-åringar på anställningsintervjuer än personer över 45 år. Samtidigt ökar sjukskrivningar orsakade av stress och psykiska besvär mellan åren 30 och 49 år. Troligen på grund av karriärspress i kombination med småbarnsår.

Slutsatsen blir att också kroppen orkar jobba länge! För många kanske åren efter 50 innebär bättre hälsa än de mellan 30 och 49.

Vad saknas då? Är det viljan? Både hos individ och hos arbetsgivare?

I den efterföljande paneldebatten tror Carina Lindfelt från Svenskt Näringsliv att individens ekonomiska incitament måste bli bättre.  Det måste bli attraktivt att jobba längre. Hon påpekar också att många av dem som hänger sig kvar länge i arbetslivet är entreprenörer. Barbro Westerholm, Liberalerna, vill underlätta för dem som vill fortbilda sig mitt i livet. Hon ser också att det blir möjligt att arbeta längre upp i åren. Helst till 71 år, pensionsgruppen har föreslagit 69. Jan Anderson från PRO menar att de med låg lön som jobbar två år extra inte får något för det. Eftersom garantipensionen skjuter in underifrån och täcker upp låga pensioner. Vad blir då stimulansen att jobba längre?

Slutsatsen då? Det finns egentligen ingen. Knoppen och kroppen orkar jobba länge. Men incitamenten måste bli bättre. En rad regler och avtal behöver ses över – av staten och av arbetsmarknadens parter – för att stimulera till ett långt arbetsliv.

Klart är dock att lång erfarenhet för att lösa ett specifikt problem alltid kommer vara attraktivt för arbetsgivaren. Oavsett ålder.

Text: Maria Eklund, minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s