Så vet du hur länge din tjänstepension betalas ut

Det flesta pensioner har en livsvarig utbetalningstid. Det betyder att du får pengar oavsett hur länge du lever. Men en del tjänstepensioner har kortare utbetalningstid som basalternativ. Då betalas dina pengar ut under fem år – sedan är de slut.

En man sitter vid datorn på ett kontor

Vi får då och då höra historier från pensionsbolagens och Pensionsmyndighetens kundtjänster. Det handlar om att någon arg person hört av sig och undrat varför pensionen inte betalats ut som vanligt. Då brukar det tyvärr vara så att det är alldeles rätt att det inte kommer några mer pengar. För i just den pensionen har pengarna tagit slut. Den är slutbetald.

Det beskedet kan komma som en chock för den som inte är förberedd på att delar av pensionen inte betalas ut livet ut.

Annars är ju själva poängen med pensioner är att de fungerar som en slags försäkring som ger dig inkomster även om du blir jättegammal. Eftersom vi inte vet hur länge vi ska leva är det rätt bra att inte behöva spara ihop en buffert – speciellt för  den som tänker bli väldigt gammal.

Istället löser pensionerna det. Den som lever länge får pengar från dem som avlider tidigare. I den allmänna pensionen från staten ärver alla de som är födda samma år som du dina pensionspengar när du dör ifrån dem. De flesta tjänstpensioner fungerar på liknade sätt.

Men för tjänstepensionen finns det också möjlighet att själv välja hur lång tid du vill att utbetalningstiden ska vara. Du kanske vill ha pengarna på fem-tio eller femton år istället. Då blir det mer pengar varje månad under den tid du väljer att ta ut dem, jämfört med om du har en livsvarig utbetalningstid som är kopplad till medellivslängden.

En del tjänstepensioner har redan på förhand en kort utbetalningstid, på till exempel fem år. Det gäller bland annat för de privata tjänstemännens ITPK-del och för en del av de statligt anställdas pension.

Men hur ska du veta vilka utbetalningstider som gäller för din pension?

Enklast kollar du det på minPension.

Logga in och titta efter i boxen ”Tjänstepension” under fliken ”Intjänad pension”.

Skärmdump från minPension som visar boxarna i fliken "Intjänad pension"

Här ser du den tjänstepension som du hittills har tjänat in till. Det framgår också när och hur pensionen kommer att betalas ut om du inte hör av dig till ditt pensionsbolag och väljer en annan uttagstid.

Så här kan det se ut:

Intjänad tjänstepension

Här finns det både pensioner som har livsvarig utbetalning och pensioner som betalas ut på kortare tid.  Vill du ändra förutsättningarna ska du höra av dig till de bolag som förvaltar dina pengar. Det är viktigt att du gör det innan du pengarna börjar betalas ut. Då är det för sent att göra några ändringar.

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom

En reaktion till “Så vet du hur länge din tjänstepension betalas ut

  1. Formuleringen efter kommatecknet var svår att förstå:
    Då blir det mer pengar varje månad under den tid du väljer att ta ut dem, jämfört med om du har en livsvarig utbetalningstid som är kopplad till medellivslängden.

    tänker, ”men med motsvarande mindre belopp per månad som du väljer att förlänga standardperioden 5 år för en tjänstepension på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s